Rejäl kalldusch för Ebba Busch Thor i nya väljarundersökningen. Foto: JONAS EKSTROMER/TTRejäl kalldusch för Ebba Busch Thor i nya väljarundersökningen. Foto: JONAS EKSTROMER/TT
Rejäl kalldusch för Ebba Busch Thor i nya väljarundersökningen. Foto: JONAS EKSTROMER/TT
2,8 procent är värsta siffran någonsin för KD i Novus svensk väljaropinions mätningar. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN2,8 procent är värsta siffran någonsin för KD i Novus svensk väljaropinions mätningar. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
2,8 procent är värsta siffran någonsin för KD i Novus svensk väljaropinions mätningar. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skräcksiffran för Ebba Busch Thor

Publicerad

Ulf Kristerssons framgångssaga med Moderaterna fortsätter.

Samtidigt tappar de andra Allianspartierna mark – värst är det för Ebba Busch Thors Kristdemokraterna.

Det visar väljarindexet Novus Svensk väljaropinion – något som presenteras i samarbete med Omni

Kristersson-effekten med Moderaterna fortsätter efter att han tog över partledarrollen från den kickade Anna Kinberg Batra.

Samtidigt visar väljarindexet Novus Svensk väljaropinion att de övriga partierna i Alliansen tappar.

De nya siffrorna visar att Moderaterna ökar med 1,2 procentenheter – till 20,7.

Mycket röda siffror hos Alliansen

Men sedan är det minussiffror för de övriga partierna inom Alliansen: Liberalerna tappar 0,3, Centerpartiet 0,7 och Kristdemokraterna 0,6 procentenheter. För Kristdemokraternas del innebär tappet att de landar på 1,2 procentenheter – från riksdagsspärren, skriver Omni på sin webbplats.

Också i Expressen/Demoskops mätning som kom tidigare i veckan hamnade KD under riksdagsspärren och fick 2,9 procent.  I samma mätning syntes också Ulf Kristerssons framgång med M, som fick 22,6 procent. Expressens politiska expert sa då att M:s uppgång kan komma att gynna KD – ju bättre det går för M, desto mer benägna kan partiets väljare bli att stödrösta på KD, menar Madestam. 

Stefan Löfven tappar också mark

I det rödgröna blocket är det Miljöpartiet som sticker ut allra mest i Novus Svensk väljaropinon. Partiet tappar 0,7 procentenheter, skriver Omni på sin sajt. Därmed hamnar man exakt på den känsliga fyraprocentspärren. 

Stefan Löfvens Socialdemokraterna tappar också, men något mindre – 0,2 procentenheter.

Vänsterpartiet går däremot i motsatt rikting. Undersökningen visar på plus 0,3 procentenheter.

Framåt går även Sverigedemokraterna som ökar med 0,6 procentenheter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag