Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skräckminuterna innan Estonia sjönk

Se nya bilderna.
Ludvig Isacsson har gått i sin pappas fotspår och ägnar sig åt musik.Foto: Privat
Eva Isacsson.Foto: Privat
Överlevande från katastrofen räddas.Foto: TUOMAS ALANEN / LEHTIKUVA TT NYHETSBYRÅN

De flesta gästerna på Pub Admiral uppmärksammade inte den metalliska smäll som tillfälligt överröstade musiken och sorlet.

35 minuter senare försvann Estonia ner i djupet.

En av de 852 som dog var Evas make Pierre.

I 26 år sökte Eva svar om vad som hände – för en månad sen dog hon.

– De här frågorna jagade min mamma genom hela livet, säger sonen Ludvig.

Klockan närmade sig ett på natten och ombord på M/S Estonia märktes sjögången, som hade tilltagit sedan hon kom ut på öppna havet. Vågorna nådde nu en höjd på fyra meter.

På Pub Admiral ledde artisten Pierre Isacsson en karaoketävling för de 30–60 gäster som dröjt sig kvar i natten. Isacsson skulle egentligen inte ha jobbat utan hoppade in för en vän som fått förhinder.

Kvar hemma i Gånghester utanför Borås fanns hans hustru Eva Isacsson och tre barn. Sonen Ludvig, då nio år, hade tjatat på att pappan skulle stanna hemma.

– Jag hade en väldigt stark känsla av att jag inte ville att han skulle åka. Jag skrek och ville att han skulle stanna, har han tidigare sagt till Expressen.

Medan Pierre Isacssons show pågick ökade Estonias rörelser, och glas började åka i golvet.

Pierre Isacsson skulle egentligen sluta vid ett men han sade att han skulle fortsätta i 15–20 minuter till.

Pierre Isacsson.Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Ett metalliskt ljud

Strax efter att han sagt det hördes ett kraftigt metalliskt ljud ”likt ett skott som genljöd genom skrovet” och överröstade bullret i puben, har ett vittne sagt till haverikommissionen. Ljudet tycktes komma från fören och följdes av en mindre slagsida.

”Nu har vi kolliderat med ett isberg”, sade någon av gästerna, men de flesta ägnade ingen uppmärksamhet åt ljudet.

Kort därefter hördes ett liknande ljud. Sedan började färjan kränga och fick snart kraftig slagsida. Haverikommissionen skriver:

”När Estonia krängde över för andra eller tredje gången föll alla glas och flaskor över den kvinnliga bartendern och kylskåpen bakom bardisken lossnade. Bartendern, som försökte ta spjärn mot baren, skrek högt, slogs omkull och skadades av de nedfallande föremålen.”

Det som hade hänt var enligt haverikommissionen att bogvisiret hade brutits loss och slitit med sig bogrampen. Ett stort hål gapade ut mot det stormande havet, och upp till 600 ton vatten forsade in varje minut.

Bärgningen av Estonias bogvisir.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Paniken

Panik uppstod i puben – och överallt ombord på det 155 meter långa fartyget. Några blev apatiska medan andra gjorde allt för att rädda sig. Människor kastades in i möbler och väggar. Armar och ben gick av eller krossades. Folk klamrade sig fast vid ledstänger som lossnade. Många passagerare blev instängda i sina hytter.

De som lyckades ta sig till yttre däck märkte att flera av containrar med livflottar inte gick att öppna. Livflottar som man lyckades blåsa upp slets i väg med vinden. 

Pierre Isacsson, klädd i vit smoking, försökte enligt vittnesmål hjälpa andra att sätta sig i livbåtar. Inga livbåtar kunde dock sjösättas på grund av slagsidan.

Klockan 00.50, 35 minuter efter att bogvisiret tros ha lossnat och 28 minuter efter det första nödanropet, försvann Estonia från de kringliggande fartygens radarskärmar. Hon hade försvunnit ner i djupet, med aktern före.

En svart upplevelse

Dagen därpå satt resten av familjen Isacsson samlad framför tv:n, där de följde rapporterna.

– Så fort det talades om någon från orkestern eller besättningen i räddningsarbetet, fanns en strimma av hopp. Men senare samma dag fick vi beskedet att pappa var död. Det var en tung och svart upplevelse, säger Ludvig Isacsson.

852 av 989 människor ombord förolyckades. Av 552 svenskar ombord dog 501.

Pierre Isacssons kropp var en av bara 95 som bärgades efter katastrofen. Han ligger begravd i Bromma.

– En sådan här händelse är något som förändrar hela livets gång. Den tar med sig funderingar som aldrig försvinner, med alla de frågor som finns kring hanteringen, utredningen och förlisningsförloppet, säger Ludvig Isacsson.

På måndagen blev det känt att dokumentärfilmare har hittat ett fyra meter högt hål i Estonias skrov i samband med nya dykningar kring vraket. Estlands regering kräver nu nya undersökningar kring fartyget

Pierres hustru Eva Isacsson bar under alla år på många frågor om olycksförloppet och den efterföljande hanteringen. För en månad sedan dog hon efter en längre tids sjukdom, 69 år gammal.

– Hon fick inte svar och olyckan kom att färga hennes liv väldigt starkt, säger Ludvig Isacsson.

 

Lars Ångström menar att sekretessen måste lyftas för att komma till klarhet med orsaken till Estonia-katastrofen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.