På fredagen uppgavs över 34 000 personer ha smittats av det nya coronaviruset, som har spridits världen över efter smittans uppkomst i mångmiljonstaden Wuhan i centrala Kina.
Dödssiffran i dagsläget ligger på 717 personer – vilket är fler dödsfall än i samband med sarsutbrottet 2002–2003 då nära 650 personer avled i Kina och Hongkong.
WHO klassade för en dryg vecka sedan det pågående utbrottet av coronaviruset som ett globalt nödläge. Utöver hälsofara har viruset även gett effekter på världens börser och i handeln – inte minst inom turismen.
Diamond Princess är ett av tre virusdrabbade kryssningsfartyg i Asien och har drabbats hårt av virusutbrottet. Sedan några dagar tillbaka är fartyget satt i karantän. Fartyget ligger förankrat utanför den japanska kuststaden Yokohama, söder om Tokyo. Beslutet om karantän togs i och med att en man testats positivt för coronaviruset efter att han klivit av kryssningsfartyget i Hongkong.
Enligt CNN befinner sig 3 700 personer ombord, varav 2 600 av dessa är passagerare. Hittills ska 61 personer ombord testat positivt för coronaviruset. En av dessa är amerikanen Rebecca Frasure som befinner sig på semester med maken.
Kort efter diagnosticeringen fördes hon från kryssningsfartyget till ett sjukhus. Hennes make Kent Frasure har inte testat positivt och befinner sig fortsatt i karantän på spökskeppet. Enligt honom har ingen kommit för att desinfektera paret och nu tror han att det bara är en tidsfråga innan även han diagnosticeras med viruset, säger han till CNN.
”Vill inte åka hem i kista”
Den amerikanska författaren Gay Courter, 75, är ombord med sin make Philip, 77. Hon berättar om oron på fartyget.
– Jag vill inte åka hem i en kista, säger hon till CNN.
Passagerarna, som skulle lämnat kryssningsfartyget den 4 februari, är i dagsläget tvungna att stanna på skeppet till den 19 februari.
På kryssningsfartyget Westerdam, som lämnade Singapore för en 30 dagar lång kryssning i Asien den 16 januari, pågår en liknade situation. Fartyget har nekats att stanna i Filippinerna, Taiwan och Japan på grund av rädslan för viruset – och resenärerna svävar nu i ovisset över om de ska kunna ta sig av fartyget. Hittills har dock inget coronafall konstaterats på fartyget.
– Ingen vill ha oss, säger passageraren David Holst, 63, till CNN och fortsätter:
– Det blir bara värre och alla ombord lever i skräck för att larmet ska gå och kaptenen ska säga: ”Återvänd till era hytter, vi är i karantän och vi har ett virusfall ombord”.
David Holst berättar också om att spänningarna ökar bland passagerarna och att det finns en ilska över att man släppte ombord nya människor i Hongkong trots att där finns konstaterade fall av coronaviruset.
Rederiet har utlovat passagerarna en kompensation på bland annat hela kostnaden för kryssningen.
Ytterligare ett kryssningsfartyg, World Dream, står i karantän i Hongkong i tre dagar med 3 600 personer ombord. Anledningen är att man har konstaterat smitta bland personer som varit med på en tidigare kryssning.

Psykiska ärr av karantän
Att tvingas till isolering är påfrestande för allas psyken förklarar beteendevetaren Maria Bauer – men understryker att individer som redan lider av fysiska eller psykiska belastningar är extra utsatta.
Därmed kan effekterna av isolering variera markant från person till person.
– Längre tider i isolering i slutna miljöer leder till psykologiska svårigheter och skador, säger Maria Bauer.
Tydlig ledning och information om beslut om framtiden tenderar att lugna människor i karantän – men i just fallet Diamond Princess har frågor väckts angående beslutsfattandet som i sig kan bli en orosfaktor.
– Det blir ett ifrågasättande och kritik emot de beslut som har fattats nu, och det blir oroande i sig, förklarar Maria Bauer.
Maria Bauer tror att de flesta av passagerna ombord på Diamond Princess kommer att kunna återgå till sitt vanliga liv kort efter de lämnat skeppet – medan några kan behöva krishjälp.
Misstänkt coronavirus i Småland
I Sverige har en person testat positivt för coronaviruset. I förra veckan konstaterades en kvinna i 20-årsåldern i Jönköping vara smittad och vårdas fortsatt i karantän. Flera andra misstänkta fall har rapporterats – nu senast i Gävleborg och Kronoberg.
Patienten i Gävleborg lades in på infektionsklinik i Gävle, och visade sig kort därefter inte vara smittad. Patienten kommer dock att frivilligt sitta i karantän de närmsta två veckorna. Även provsvaren angående fallet i Kronoberg visade att den misstänkt smittade personen var frisk.
Ett misstänkt fall rapporterades på Kastrups flygplats i Danmark under fredagen. En kinesisk kvinna misstänkts ha smittats, varav hon fördes från flygplatsen med ambulans. Kort därefter stod det klart att hon inte var smittad.
Den kinesiska läkaren Li Wenliang varnade redan i december om smittan, men hotades då av Kinas allmänna säkerhetsbyrå om att sprida falska uppgifter och störa den allmänna ordningen. Läkaren har sedan dess arbetat intensivt med att vårda smittade patienter, men på torsdagen kom uppgiften att Wenliang själv har avlidit av coronavirus.
Det var länge oklart huruvida svenskar bosatts i Wuhan skulle evakueras eller ej. Förra helgen blev så fallet, varav elva Wuhansvenskar flögs till Sverige och landade på Arlanda under söndagskvällen. Folkhälsomyndigheten uppgav då att ingen av dessa svenskar var smittade.