Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräcken i staden: Kan bli nya Mariupol

"Man ska inte dra för många växlar på det uttalandet".
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Sönderbombade byggnader i Mariupol.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Flygbilder visar bombattacker i Tjernihiv
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett anrikt hotell sönderbombat i Tjernihiv.
Foto: SERGIY STARODAVNIY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter om 50 döda på en dag. 

Ständiga flygbombningar. 

Och rysk belägring.

Tjernihiv, norr om huvudstaden Kiev i Ukraina och nära gränsen till Belarus riskerar nu att bli nästa Mariupol – en sönderbombad spökstad.

Läget i Tjernihiv som ligger drygt 15 mil norr om Kiev beskrivs som katastrofalt. Det kommer allt fler rapporter om att maten och vattnet börjar ta slut. Liksom elektriciteten.

Staden är nämligen belägrad, omringad av ryska styrkor. Och den har utsatts för attacker sedan Putin inledde sitt invasionskrig. De ryska trupperna beskjuter och bombar ständigt staden, däribland dess infrastruktur.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har de ryska trupperna bombat sönder en bro över floden Djesna, som beskrivs som en länk till huvudstaden. Bland annat med den följden att humanitära insatser och evakuering av civila helt har fått avbrytas.

– (Vi är) helt omringade och upplever en humanitär katastrof. Folket är utan vatten, utan värme, utan elektricitet... och har insett att det värsta väntar, sade borgmästaren Vladyslav Atrosjenko i ett tv-tal under fredagen.

Det finns inte heller några mediciner att tillgå. Sjukhusen i staden är inte längre i drift. Tjernihiv har av ryssarna blivit avskuren från världen.

Invånarnas skräck

Invånarna fruktar nu att bli fångade i sin egen stad och att dö, antingen av fiendens vapen eller av svält. Situationen i Tjernihiv liknas vid den i Mariupol, hamnstaden i östra Ukraina som bombats sönder och samman och vars situation kallats för ”helvetet på jorden”.

– Maten håller på att ta slut och beskjutningarna och bombningarna avtar inte, säger en boende i Tjernihiv till nyhetsbyrån AP.

Enligt AP har mer än hälften av stadens drygt 280 000 invånare redan flytt. Borgmästaren uppskattar att hundratals personer har dött. Förra veckan kom uppgifter om att omkring 50 personer dog under en enda dag.

Rök fyllr Tjernihiv.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandkåren framför en byggnad i Tjernihiv som bombats.
Foto: OLGA KOROTKOVA / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera personer som flytt staden och lyckades ta sig till Polen tidigare i veckan vittnar om att två skolor, ett museum och en idrottsarena, utöver privata hem, bombats bara denna vecka. Civila dör. Bland annat uppger ett vittne att 16 personer dog när ett flyganfall träffade dem när de stod och köade för bröd. 

Dör av svält i Mariupol

På lördagskvällen kom ett nytt uttalande från Sergej Orlov, borgmästare i Mariupol, som säger att invånarna nu börjar dö av svält och törst. 

– Somliga dör av uttorkning och brist på mat. Andra dör av brist på mediciner, insulin... För folk kan inte få någon hjälp, säger Orlov till brittiska public servicebolaget BBC.

– En del mödrar har ingen mjölk att ge sina barn, och de har ingen mat att ge sina barn. Vad ska de göra med sina nyfödda? Jag vet inte. Det finns ingen mat alls till barnen i staden, fortsätter han.

Enligt borgmästaren har upp till 70 procent av Mariupols alla sjukhus förstörts av Rysslands bombningar. Hela kvarter är ödelagda. Staden beskrivs som ”pulveriserad”.


Se också:
Här hamnar ryska soldater i fälla

Filmen uppges visa bakhållsattack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.