Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräcken i skolan under dådet – minut för minut

Misstänks för mord • ”Förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare.”
Polisens insats på skolan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eleven kom till Malmö latinskola beväpnad med yxa och hammare, enligt uppgifter. Vid skoldagens slut gick 18-åringen sedan till attack. Nu misstänks han för mord på två kvinnliga lärare i 50-årsåldern.

En av lärarna ska ha försökt fly in i ett klassrum innan hon blev brutalt nedbrottad och slagen i huvudet med hammaren.

Tio minuter efter första larmet kunde eleven gripas av polisen – han erkänner att han dödat kvinnorna.

Här är skräcken på skolan – minut för minut.

Dådet på Latinskolan i Malmö har lett till sorg i staden. Två lärare – båda kvinnor i 50-årsåldern – mördades på måndagseftermiddagen och en 18-årig elev sitter anhållen misstänkt för att ha utfört dådet. Han förekommer inte i polisens register sedan tidigare.

Hans advokat uppger för TV4 Nyheterna att han lämnat en redogörelse för vad som hände, något som kan tolkas som ett motiv.

– Han har lämnat en redogörelse som både polis och jag ställer oss lite frågande inför, hur han egentligen tänker. Men med lite god vilja kan man kalla det ett motiv, säger advokat Anders Elison till TV4 Nyheterna.

Förklaring till att kvinnorna dödades

Advokaten utvecklar för Expressen:

– Det var professionella poliser som lät honom berätta fritt och då berättade han mycket detaljrikt. Det var bara någon liten inledande fråga, sedan berättade han av sig.

– Han har sagt ett motiv men det är lite präglat av stundens allvar och att han försökte hitta en förklaring till förhörsledaren. Polisen kommer dra i de trådarna mer när det gäller motivet framöver. Någonstans stod det klart att det finns ett motiv bakom.

Det finns uppgifter om att kvinnorna var hans mål.

– Det kan jag inte kommentera, men han har en förklaring även till det.

Vidare säger advokaten att 18-åringen är ”ångerfull”.

– Det här är en väldigt ung pojke som har börjat greppa vidden av vad han har ställt till med. Han mår väldigt dåligt.

– Jag har förklarat för honom att han kommer få svår ångest under närmaste dygnen, men han är redan ångerfull. 

Lärarnas larm om 18-åringen samma dag

Nu kartläggs den misstänkte 18-åringens sista dag i frihet.

Enligt uppgifter hade han flera vapen med sig när han lämnade hemmet i Trelleborg för att åka till Latinskolan i Malmö på måndagen. Bland annat en yxa och en hammare.

Det var under en bildlektion senare under dagen som det först väcktes oro om att något inte stod rätt till. Enligt uppgifter betedde eleven sig då märkligt och pratade om vapen. Han ställde samtidigt frågor om skolans övervakningskameror – var de fanns och hur de övervakades. Han ska också ha frågat när på dagen som lärarna slutade arbeta.

Enligt uppgifter ledde frågorna till att skolpersonal tog kontakt med elevhälsan för att uttrycka sin oro kring 18-åringens beteende. Där ska svaret ha blivit att elevhälsan skulle ta hand om ärendet följande morgon.

Så blev det inte.

Den misstänkte 18-åringen.

Tömde kontot

Under dagen förde 18-åringen över alla pengarna på sitt konto till en anhörig, enligt uppgifter.

Den sista delen av 18-åringens skoldag var en föreläsning i kriminologi. Skolans aula gästades då av Mikael Nilsson, en av Sveriges mest erfarna advokater, som pratade om brott och straff.

– Det varade i ungefär en timmes tid och sen inträffade detta strax efteråt vad jag har förstått. Det måste ha hänt strax efter efter att jag lämnat. Kanske tio minuter, säger Mikael Nilsson.

Enligt uppgifter satt den nu misstänkte gärningsmannen bland åhörarna och ett av ämnena som diskuterades var mordet på Anna Lindh. 18-åringen ska också ha haft ett resonemang om att de som begår brott är personer som befinner sig i utanförskap.

– Det kom upp att jag försvarade Mijailo Mijailović i Högsta domstolen, och nån frågade om motivet och det kom ju aldrig fram i domstolen vilket jag berättade. Jag berättade också att det fanns bilder i den utredningen som visade att Mijailović hade stått och tittat på någon annan politiker som hade torgmöte. Det var allt. Men jag känner inte igen att någon ska ha ställt en specifik fråga.

Gick till attack på skolan

Advokatföreläsningen var slut strax innan klockan 17.

Klockan 17.12 inkom flera larm till polisen. Enligt uppgifter ska den misstänkte eleven själv ha larmat polis.

– Vi hanterade detta omedelbart som en situation med eventuellt pågående dödligt våld, säger Petra Stenkula, polisområdeschef Malmö.

Enligt uppgifter såg flera vittnen hur en storvuxen och svartklädd man med uppdragen luvtröja gick till angrepp mot en kvinnlig lärare på skolans tredje våning. Han ska ha slagit henne med flera slag i huvudet med en hammare.

När en annan kvinnlig lärare försökt springa genom korridoren och fly in i ett klassrum ska  gärningsmannen ha sprungit efter henne och brottat henne till marken. Han ska sedan ha slagit även henne i huvudet med hammaren.

Enligt Petra Stenkula hittades offren svårt skadade, och avled senare.

Ett 50-tal personer befann sig på skolan när dådet inträffade. Många av dem var i den angränsande aulan och repeterade för det årliga spexet.

Polisens insatsstyrka söker igenom skolan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varningen i aulan

Viktoria Jablonski, 18, är elev på skolan och var en av personerna i aulan. Spexets repetition började, enligt henne, vid 17.10 och ungefär tio minuter senare, vid 17.20, fick de utrymma skolan. 

Hon berättar att deras spexgeneral ropade ut i en mikrofon att det sprang runt poliser med dragna vapen och att de behövde utrymma. 

Några elever som var bakom scenen hörde inte meddelandet och fick stanna där inne och gömma sig tills polisen kunde komma och evakuera dem. De flesta tog sig ut på egen hand, men ett 20-tal blev eskorterade av polisen.

– Det kändes overkligt, vi skötte det väldigt lugnt och sansat, tack vare generalerna som informerade oss att vara lugna. Jag förstod inte riktigt vad som hände, hörde bara några som sa att det varit slagsmål och tänkte inte att det var en ”big deal”. Men desto mer nyheterna uppdaterades desto större klump i magen fick vi alla, säger hon.

Efter evakuering samlades eleverna utanför skolan. De hade tvingats lämna hastigt och fick inte med sig sina saker. Vissa stod där i kostym och andra i bara shorts och huvtröja i vårkylan. Några hade lämnat skolan utan skor på fötterna och fick köpa nya, berättar Viktoria Jablonski.

Minnesplats efter dådet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gripen efter tio minuter

Klockan 17.22 greps den misstänkte gärningsmannen – tio minuter efter att larm inkommit till polis. 

Gripandet var enligt polisen helt odramatiskt. Gärningsmannen hade då lagt ifrån sig sina vapen på en toalett, enligt uppgifter.

Polisen kan i nuläget inte svara på om dådet var planerat eller om det fanns något motiv bakom attacken.

– Det går inte att svara på om det är en omedelbar situation som uppstått eller om det var planlagt, säger Petra Stenkula.

– Vi kommer att föra en dialog med Säkerhetspolisen. Åklagaren kommer att utreda om det kan finnas något hatbrottsmotiv. Men det kan vara alldeles för tidigt att uttala sig om det.

Klockan 23.36 anhölls 18-åringen misstänkt för mord. Enligt uppgifter hölls ett inledande förhör utan försvarsadvokat närvarande – vilket är standardförfarande – där 18-åringen delgavs misstanke. Han erkände då mord i två fall.

Under natten till tisdagen skedde en husrannsakan hemma hos den misstänkte.

Poliserna som var på plats på skolan har fått krisstöd och ska förhöras. Skolan håller stängt under tisdagen och alla elever erbjuds möjlighet för professionell krishantering.

Skoldåden som skakat Sverige

Tre skolattacker i Skåne på sju månader.

”Bestörtning och sorg – ett förfärligt våldsdåd”

Malmö kommunstyrelses ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh om dådet på Malmö Latinskola

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.