En person har dött efter en skottlossning i närheten av en skola. Polisen finns under eftermiddagen på platsen och har spärrat av ett område. Ingen person är i nuläget misstänkt. Foto: Janne Åkesson/SWEPIXEn person har dött efter en skottlossning i närheten av en skola. Polisen finns under eftermiddagen på platsen och har spärrat av ett område. Ingen person är i nuläget misstänkt. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
En person har dött efter en skottlossning i närheten av en skola. Polisen finns under eftermiddagen på platsen och har spärrat av ett område. Ingen person är i nuläget misstänkt. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Polisen har spärrat av ett område som sträcker sig över två innergårdar på platsen. Foto: Mathias AsplundPolisen har spärrat av ett område som sträcker sig över två innergårdar på platsen. Foto: Mathias Asplund
Polisen har spärrat av ett område som sträcker sig över två innergårdar på platsen.  Foto: Mathias Asplund

Skottlossning vid skola i Stockholm

Publicerad

Nu trappas polisjakten upp efter att en person skjutits till döds och en annan skottskadats i närheten av en skola i Akalla i nordvästra Stockholm på tisdagen.

– Jag har inga uppgifter om gripna, säger Albin Näverberg, polisens presstalesman.

Klockan 15.28 på tisdagseftermiddagen kom larmet om skottlossningen till polisen från SOS Alarm.

Skjutningen inträffade utanför en adress i närheten av en grundskola i Akalla i nordvästra Stockholm.

– Ursprungsuppgiften var att det var en skottlossning, Vi har påträffat en skadad person, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Det rör sig om två personer som har hittats på två olika platser. Båda hade blivit skadade och en har avlidit av sina skador. Den andra fördes till sjukhus.

På onsdagsmorgonen var ingen gripen för mordet och mordförsöket. Nu trappas jakten efter skytten upp.

– Den tekniska undersökningen avslutades under tisdagskvällen. I övrigt är vi förtegna om offrens åldrar och kön, säger Albin Näverberg – och tillägger:

– Jag har inga uppgifter om gripna.

Är det någon som är anhållen i sin frånvaro?

– Nej, jag har inga uppgifter överhuvudtaget om den saken. Det är inget som kommit till vår kännedom, och jag har inte hört talas om det.

Föräldrar med barn på skolan som ligger i närheten fick samtal under tisdagseftermiddagen om att komma och hämta sina barn. Det var precis efter att skottlossningen skett.

– Det är en person som har avlidit av sina skador, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Han har inga uppgifter om skadeläget för den andra personen.

Område har spärrats av

Polisen spärrade i ett tidigt skede av en hel innergård. En del av gatan var också helt stängd med polistejp under eftermiddagen och kvällen. Inga boende tilläts då att komma in i sina bostäder. Under kvällen anlände polisens tekniker som klädda i vita dräkter undersökte brottsplatsen, samlade in saker i papperskassar och lade ut gula markeringar på marken.

Personen som avlidit av sina skador låg under den tekniska undersökningen kvar på platsen, meddelade polisen. Under tiden genomförde polisen dörrknackning i området.

En förundersökning om mord och försök till mord är inledd.

– Självklart försöker vi leta vittnen, de som har ringt in får vi höra. Vi kommer även att söka upp signalement, säger Albin Näverberg.

Britt-Marie bor i en trappuppgång i anslutning till brottsplatsen. Hon berättar att tekniker undersökte trappuppgången och att hon under den tiden inte fick gå hem.

– Vi måste ha varit på väg upp i hissen när det hände. Det var helikoptrar som snurrade runt jättelänge, det hörde vi, säger hon.

Hon hade gått hem till sin väninna i grannhuset bara någon minut innan larmet om skottlossningen nådde SOS Alarm. Hon fick höra om händelsen från en väninna som fått åka och hämta sina barn från skolan.

– Det känns inte trevligt, det är lite obehagligt. Hade jag gått hem någon minut senare hade det kanske varit jag som fått en kula i mig, säger Britt-Marie.

I november sköts en annan person till döds i Akalla. En 23-årig man berättar att han tidigare har sett killar som visar pistoler och knivar på gatan i centrum.

– Det känns hemskt. Som ett fängelse, jag får hålla mina syskon hemma hela tiden. Jag och min mamma är oroliga hela tiden, säger mannen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag