Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skottlossning vid skola i Stockholm

En person har dött efter en skottlossning i närheten av en skola. Polisen finns under eftermiddagen på platsen och har spärrat av ett område. Ingen person är i nuläget misstänkt.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
Polisen har spärrat av ett område som sträcker sig över två innergårdar på platsen.
Foto: Mathias Asplund

Nu trappas polisjakten upp efter att en person skjutits till döds och en annan skottskadats i närheten av en skola i Akalla i nordvästra Stockholm på tisdagen.

– Jag har inga uppgifter om gripna, säger Albin Näverberg, polisens presstalesman.

Klockan 15.28 på tisdagseftermiddagen kom larmet om skottlossningen till polisen från SOS Alarm.

Skjutningen inträffade utanför en adress i närheten av en grundskola i Akalla i nordvästra Stockholm.

– Ursprungsuppgiften var att det var en skottlossning, Vi har påträffat en skadad person, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Det rör sig om två personer som har hittats på två olika platser. Båda hade blivit skadade och en har avlidit av sina skador. Den andra fördes till sjukhus.

På onsdagsmorgonen var ingen gripen för mordet och mordförsöket. Nu trappas jakten efter skytten upp.

– Den tekniska undersökningen avslutades under tisdagskvällen. I övrigt är vi förtegna om offrens åldrar och kön, säger Albin Näverberg – och tillägger:

– Jag har inga uppgifter om gripna.

Är det någon som är anhållen i sin frånvaro?

– Nej, jag har inga uppgifter överhuvudtaget om den saken. Det är inget som kommit till vår kännedom, och jag har inte hört talas om det.

Föräldrar med barn på skolan som ligger i närheten fick samtal under tisdagseftermiddagen om att komma och hämta sina barn. Det var precis efter att skottlossningen skett.

– Det är en person som har avlidit av sina skador, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Han har inga uppgifter om skadeläget för den andra personen.

Område har spärrats av

Polisen spärrade i ett tidigt skede av en hel innergård. En del av gatan var också helt stängd med polistejp under eftermiddagen och kvällen. Inga boende tilläts då att komma in i sina bostäder. Under kvällen anlände polisens tekniker som klädda i vita dräkter undersökte brottsplatsen, samlade in saker i papperskassar och lade ut gula markeringar på marken.

Personen som avlidit av sina skador låg under den tekniska undersökningen kvar på platsen, meddelade polisen. Under tiden genomförde polisen dörrknackning i området.

En förundersökning om mord och försök till mord är inledd.

– Självklart försöker vi leta vittnen, de som har ringt in får vi höra. Vi kommer även att söka upp signalement, säger Albin Näverberg.

Britt-Marie bor i en trappuppgång i anslutning till brottsplatsen. Hon berättar att tekniker undersökte trappuppgången och att hon under den tiden inte fick gå hem.

– Vi måste ha varit på väg upp i hissen när det hände. Det var helikoptrar som snurrade runt jättelänge, det hörde vi, säger hon.

Hon hade gått hem till sin väninna i grannhuset bara någon minut innan larmet om skottlossningen nådde SOS Alarm. Hon fick höra om händelsen från en väninna som fått åka och hämta sina barn från skolan.

– Det känns inte trevligt, det är lite obehagligt. Hade jag gått hem någon minut senare hade det kanske varit jag som fått en kula i mig, säger Britt-Marie.

I november sköts en annan person till döds i Akalla. En 23-årig man berättar att han tidigare har sett killar som visar pistoler och knivar på gatan i centrum.

– Det känns hemskt. Som ett fängelse, jag får hålla mina syskon hemma hela tiden. Jag och min mamma är oroliga hela tiden, säger mannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.