Skottlossning utbröt i södra Stockholm

Publicerad

Minst två personer sköts ner på en restaurang i Skogås utanför Stockholm - mitt framför ögonen på ett 30-tal gäster.

En gäst stod bara några centimeter ifrån en av de skjutna när det skedde.

- Jag hörde skotten och plötsligt såg jag två män falla ihop. Det blev panik och alla skrek, säger han till Expressen.

Dramat utbröt på en restaurang i centrala Skogås vid 20.30-tiden i går kväll. Det var ett 30-tal personer i lokalen som åt och drack när en gärningsman kom in genom dörren och sköt mot män i baren.

- Alla kastade sig ner på golvet och skrek. De försökte söka skydd, säger ett vittne.

En man berättar om hur han satt i baren och drack öl när killen som stod några centimeter ifrån honom plötsligt sköts.

- Det gick så snabbt. Jag hörde skotten och plötsligt såg jag två män falla ihop. Det blev panik och alla skrek. Jag kunde lika gärna ha träffats. Det känns hemskt, säger gästen.

- Folk började gråta och gömma sig. Han som sköt försvann snabbt, säger ett annat vittne.

Allvarligt skadad

Personalen ringde 112 medan två kvinnliga gäster ska ha försökt stoppa männens blödningar samt gjort hjärt- och lungräddning. Männen, som är i 30-årsåldern, fördes från platsen till sjukhus i ambulanshelikopter, samt ambulans.

Polisen uppger att en av männen är allvarligt skadad och opererades på Karolinska sjukhus under natten, den andre ska vara "mindre allvarligt skadad".

- En kvart efter händelsen i Skogås kom en person in på ett närsjukhus med en skottskada i benet. Vi ska undersöka om han har något med fallet att göra, säger Kjell Lindgren på polisens länskommunikationscentral i Stockholm.

"Minst fyra skott"

Personer i lokalen berättar att det var flera skott, minst fyra stycken.

- En av männen blev skjuten i nacken, den andra i magen. Den ena andades inte när han åkte härifrån, säger vittnet.

- Han som blev skjuten i halsen blödde mycket. Jag försökte stoppa blödningen, men det var svårt. Den andre verkade mer okej och var vid medvetande, säger en person i lokalen.

En man ur personalen skulle just gå in i köket när han hörde skotten. Först trodde han att det var ett skämt.

- Jag trodde att det var någon som slängde smällare, men jag såg hur alla i lokalen hade kastat sig ner på golvet.

Två personer ur personalen sprang ut efter mannen som sköt. De såg då hur fyra personer sprang nerför gatan i hög fart.

- De var unga killar klädda i munkjacka. Jag har aldrig sett dem tidigare,

En man ur personalen bad gästerna att stanna tills polisen kom. Han försökte lugna ner stämningen.

- Jag gav dem vatten och tröstade, men de var chockade.

Sent i natt jagade polisen fyra gärningsmän. Vittnen har sett männen försvinna i en grå Saab. Polisen betraktar skottdramat som en särskild händelse och upprättade en speciell stab som jobbar med fallet. De hörde vittnen, undersökte bilar och sökte med hundar i området.

Gärningsmännen söktes i hela länet, men vid 02-tiden i går hade polisen fortfarande ingen misstänkt.

- Vi har inte kunnat höra de tre skadade eftersom de har varit föremål för läkarvård. Vi har talat med vittnen och ska undersöka alla uppgifter som vi får in, säger Kjell Lindgren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag