Foto: Lasse Tur
 Foto: Lasse Tur

Skottlossning på ungdomsläger i Norge - flera döda

Publicerad
Uppdaterad
Uppemot 30 personer uppges ha dött efter att en falsk polis skjutit vilt omkring sig på ett läger utanför Oslo.
Enligt vittnen lockade han med sig ungdomarna och avrättade dem.
- Det finns grund att tro att det finns ett samband mellan händelserna, säger norske rikspolismästaren Sveinung Sponheim.
En bil med sprängmedel hittades senare på ön.
Ett läger för norska arbetarpartiets ungdomsförbund, AUF, på ön Utøya i Buskerud attackerades av en man utklädd till polis. Polisen misstänker nu att det är samma man som låg bakom bombdådet i Oslo.
Enligt VG sa mannen att han var där på rutinuppdrag för att kontrollera säkerheten efter explosionen.
- Plötsligt hörde vi en massa skott. Folk var tvungna att springa och gömma sig, säger ett vittne till VG.

Avrättade ungdomarna

Ett ögonvittne berättade för NRK att 25–30 döda ligger på Utöyas strand. Uppgifterna är ännu inte bekräftade av polisen.
Enligt vittnen ska den falska polisen ha lockat med sig ungdomarna och sedan avrättad dem.
Han kunde ta sig till lägerön genom en falsk polisuniform och falsk polislegitimation. Enligt VG blev han körd till ön i AUF:s egen båt.
- Det kommer en grå skåpbil. I den sitter en polisman iförd uniform. Han kommer ut ur bilen, visar sin legitimation, och säger att han är utsänd för att kontrollera säkerheten på grund av terrorattacken. Allt såg bra ut. Det gick några minuter, sen hörde vi skotten, säger Simen Brænden Mortensen, som var vakt på fastlandet, till VG.
Mannen kunde gripas av polisen först vid 19-tiden. han beskrivs som en lång, atletisk, blond man som pratade norska utan brytning. Polisen har identifierat mannen men kan bara bekräfta att han är norrman.
Räddningsarbetet försenades eftersom polisen befarade att gärningsmannen hade placerat ut bomber på ön.
Polisen hittade senare en bil innehållande en bomb som aldrig sprängdes, rapporterar NRK.

Statsministern närvara

Enligt AUF:s hemsida skulle Norges förre statsminister Gro Harlem Brundtland närvara på fredagen och statsministern Jens Stoltenberg tala på lördagseftermiddagen.
560 personer befann sig på lägret.
AUF:s lokaler ligger på Youngstorget i centrala Oslo och mycket nära regeringskvarteren där explosionen ägde rum.
Polisen misstänker att de två attentaten är sammankopplade.
- Det finns grund att tro att det finns ett samband mellan händelserna. Det finns vittnesmål som styrker det, sa norske rikspolismästaren Sveinung Sponheim vid en presskonferens från polishuset i Oslo på fredagskvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag