Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skottlossning och protester mot regimen i Eritrea

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det är första gången en demonstration har inträffat i Eritrea sedan 2001, då diktaturen kom till makten. Sedan dess har det varit förbjudet att demonstrera, så detta är något hoppfullt", säger journalisten Meron Estefanos som följt händelserna från Stockholm.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM/arkiv
Kraftig skottlossning har förekommit i Eritreas huvudstad Asmara.

Kraftig skottlossning har förekommit i Eritreas huvudstad Asmara under tisdagen.

Samtidigt protesterar människor öppet mot militärdiktaturen.

– Detta är inget vi sett förut, och något som inger hopp, säger journalisten Meron Estefanos på Radio Erena.

Uppgifterna är fortfarande knapphändiga i vanliga medier om tisdagens händelser i Asmara.

Men på sociala medier går det att hitta en del information. Filmer som sprids visar hur människor springer ned för gatorna, samtidigt som skottlossning hörs i bakgrunden, skriver Daily Mail. 

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson skriver på Twitter om händelsen:

https://twitter.com/Ladaktusson/status/925494428260864000

”Detta är något hoppfullt”

Journalisten Meron Estefanos bor i Stockholm. Hon arbetar på Radio Erena, som sänder från Paris till Eritrea, och har följt händelseutvecklingen i Asmara.

– Det är första gången en demonstration har inträffat i Eritrea sedan 2001, då diktaturen kom till makten. Sedan dess har det varit förbjudet att demonstrera, så detta är något hoppfullt, säger Meron Estefanos.

Protesterna startade när militären försökte lägga sig i hur en av Asmaras största islamiska skolor skulle styras – skolan har 10 000 elever.

– Militären ville förbjuda flickorna att bära slöjor på skolan, men det vägrade skolledningen att godta. Imamen på skolan förklarade att detta är våra regler, och de inte tänka stänga skolan. Den mannen blev sedan fängslad. Då började ungdomarna protestera, och möttes av militärens vapen.

Hur ska vi se på detta – kan det leda till några förändringar?

– Det är naturligtvis omöjligt att säga i dagsläget, men det är något som inger hopp.

Uppmanar folk undvika centrum

USA:s ambassad i Asmara uppmanar på sin hemsida att folk ska undvika delar av centrum på grund av skottlossningen och de bitvis våldsamma protesterna.

– Ambassaden råder amerikanska medborgare att undvika centrum där protesterna tycks vara mer utbredda. Gatorna i centrum kan vara avstängda och polisen har fortsatt  en betydande närvaro, skriver ambassaden på sin hemsida. 

Men Eritreas informationsminister Yemane Gebremeskel tonar ner händelsen på sin twitter. Han skriver att det rör sig om en mindre demonstration vid en skola som löstes utan att någon kom till skada. "Knappast breaking news", skriver han också. 

Expressen har också pratat med Esayas Isaak, bror till den fängslade Dawit Isaak. 

Esayas vill dock inte uttala sig i nuläget, utan hänvisar till Meron Estrefanos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.