Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En anhållen för skott mot polisbostad

En polisbostad i Västerås besköts under natten till lördagen.
Foto: ALBIN EMET/LÄSARBILD
Händelsen inträffade i Västerås.
Foto: GOOGLE MAPS

Ett 20-tal skott avlossades rakt igenom ett hus hemma hos ett polisbefäl i Västerås under natten mot lördagen.

När skotten avlossades låg familjen och sov.

Vid 14-tiden slog tungt beväpnad polis till mot en lägenhet i centrala Västerås, rapporterar VLT.

En man i 20-årsåldern har anhållits för skjutningen, misstänkt för försök till mord enligt TT.

– Tidigare i dag hämtades två personer till förhör, 20.43 anhölls en av dem som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. Den andre är frigiven men inte avförd från utredningen, säger Anders Hedström, presstalesperson på polisen.

Polisen vill inte kommentera om den anhållne mannen är känd av polisen sedan tidigare. Inte heller om den frigivna personen som fortfarande förekommer i utredningen är man eller kvinna.

– Just nu går vi inte ut med någon mer detaljerad information med hänsyn till utredningen, säger Anders Hedström.

De skott som avlossades var så kraftiga att de gick igenom fastigheten uppger en poliskälla för TT. Skott gick även in i ett grannhus. 


LÄS OCKSÅ: Dubbla attacker mot polisstation i Växjö


– Det är ren tur att ingen träffats, att alla lever och är oskadda, säger regionpolischef Carin Götblad i Expressen TV.

Vid 14-tiden slog polisens tungt beväpnade insatsstyrka till mot en bostad i centrala Västerås.

Vid 14-tiden slog polisens insatsstyrka till mot en lägenhet i centrala Västerås. Minst en person togs med till förhör i samband med tillslaget, som polisen bekräftar har koppling till nattens skottlossning.
Foto: Läsarbild

– Det var poliser med dragna vapen. De hade skyddshjälmar och annan utrustning på sig. De bröt upp dörren och de har varit inne med hundar. Sedan tog de med sig minst en av deras bilar, säger en granne.

Polisen tog in två personer till förhör och vid 21-tiden anhölls en av dem, skäligen misstänkt. Polisens presstalesperson Anders Hedström vill inte kommentera polisens teorier om vilket motiv som ligger bakom.

– Det är det som utredningen ska ge svar på, det är för tidigt att gå ut och prata om motiv, säger han.

Kan det röra sig om fler gärningsmän?

– Det bedrivs ett intensivt utredningsarbete fortsättningsvis också, sen får vi se var vi hamnar. Men just nu har vi en man i 20-årsåldern som är skäligen misstänkt, säger Anders Hedström.

Men enligt TT-källan arbetar polisen just nu efter teorin att dådet riktar sig mot polismyndigheten i stort med anledning av det riktade arbetet mot den grova kriminaliteten i regionen.

Men Carin Götblad menar att de inte har något klart motiv varför just den här polisen attackerats. Det ska inte ha funnits någon känd hotbild mot polisen.

– Jag vill understryka att det här är en alldeles vanlig polis. Det är ingen speciell person på något sätt. En vanlig, duktig polis har blivit utsatt på det här sättet, säger hon.

Polischef Robert Wallén instämmer:

– Det går inte att svara på i nuläget varför det här brottet skett.

– Spaningsledningen har en hypotes att det här naturligtvis har att göra med yrkesutövningen, säger rikspolischef Dan Eliasson till Expressen.

Skottlossning mot polisbostad i Västerås

Skottlossningen inträffade i ett bostadsområde i Västerås vid klockan 03.20 under natten mot lördag. Vid niotiden bekräftade polisen att den beskjutna bostaden tillhör ett polisbefäl och dennes familj, enligt SVT Nyheter Västmanland. I ett pressmeddelande från polisen står det: "Natt mot lördag skedde ett attentat mot en bostad i Västerås. Bostaden tillhör en polis och flera skott avlossades".

Polisavspärrningar på platsen.
Foto: EXPRESSEN

– Det är ett stort antal skott som har avlossats. Det har funnits en uppenbar risk för personerna som befunnit sig i det här huset, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Västmanland.

Bilder från det beskjutna huset visar en ytterdörr som perforerats med skott. Bredvid, på trappen, står en orange halloweenpumpa. 

– Det är stor förödelse i huset, säger Carin Götblad, och utvecklar:

– Saker är sönderskjutna. Leksaker, element.

Hur mår familjen nu?

De mår inte bra, naturligtvis.

"Familjens liv har slagits i spillror"

Ingen skadades fysiskt i samband med skottlossningen. Polisbefälet och dennes familj tas nu om hand på skyddad plats.

– Familjens liv har slagits i spillror, säger Lars Jansson, chef för polisen i Västerås, under en presskonferens.

Polisen skriver att händelsen betraktas som "synnerligen allvarlig" och som "ett attentat".

Misstänkt automatvapen

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska skotten ha avlossats med automatvapen. Det rör sig om ett 20-tal skott, men polisen vill under morgonen endast bekräfta att det rör sig om "ett flertal".

– Vi vaknade av att det smällde: BAM! BAM! BAM! med ett ganska kort mellanrum, säger Rolf Sundin, som bor i kvarteret. Vi tänkte först att det var en snickare, men tio minuter senare knackade en polisman på dörren och frågade om vi hade hört något. Nu har de stängt av hela området och man måste visa legitimation när man kommer hit. 

Flera skott träffade husets dörr.
Foto: LÄSARBILD

En annan person i samma område vaknade också av skottsalvan:

– Det var ett metalliskt, knackande ljud som var väldigt, väldigt högt. 


LÄS OCKSÅ: En död – misstänkt mord i villaområde


– Vi vet att det är flera skott av grov kaliber som har avlossats. Vad det är för slags vapen man har använt måste vi titta vidare på, säger polisens presstalesman Daniel Wikdahl.

En eller flera gärningspersoner har stått utanför bostaden och avlossat skott – och sedan gett sig av från platsen.

– Det är många som hör den här skottlossningen så det inkommer flera samtal till ledningscentralen när det här sker framåt halv fyra-tiden på natten.


Enligt uppgifter till tidningen Aftonbladet ska skotten ha avlossats med automatvapen.
Foto: LÄSARBILD

Efterlyser bilder och film

Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Västmanland, säger att ingen är gripen som misstänkt. Ingen är heller skäligen misstänkt för inblandning i attentatet. 

Nu efterlyser polisen bilder och film från nattens attack – om det finns.

Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen, meddelar att ingen är gripen.
Foto: SEBASTIAN LINDBERG / POLISEN.SE

– Är det någon som har filmat, eller har den typen av information, så är det mycket värt i den här polisutredningen som gör att det kan komma fram något snabbare, säger Lisa Sannervik Det vore till en stor hjälp i utredningsarbetet. 

Misstänker ni att det är en eller flera personer som ligger bakom den här skjutningen?

– Det har vi ingen fakta kring. 

Har avdelat alla tänkbara resurser

Hur jobbar ni?

– Vi jobbar intensivt med utredningsarbetet för att få fram uppgifter som kan leda oss fram till en gärningsman, men också med trygghetsskapande åtgärder i området och kring den utsatta familjen. Vi har avdelat de tillgängliga resurser som vi har.

Tror ni er känna till ett eventuellt motiv till skjutningen?

– Då skulle vi bara spekulera. Vi håller oss till fakta just nu. Så här tidigt i en utredning låser vi oss inte vid ett spår. Vi jobbar brett och vi jobbar med många olika inriktningar. Det gäller att säkra bevisning och få fram uppgifter som leder oss i rätt riktning – mot gärningsmannen.

"Ett förkastligt angrepp"

Rikspolischef Dan Eliasson besökte Västerås under lördagen med anledning av polisattentatet.

Rikspolischef Dan Eliasson är på väg till Västerås efter händelsen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Nu säger han:

– Det här är ett förkastligt angrepp mot hela samhället. Det är fega personer som genom anhöriga försöker komma åt de som kämpar för andras trygghet och säkerhet. Det finns bara ett sätt att bemöta den här typen av grovt våld och det är med ännu mer kraft. Jag kommer att se till att region Mitt har alla resurser de behöver för att gripa och lagföra de skyldiga. Jag har även informerat Riksåklagaren nu på morgonen och vi är överens om att hela rättskedjan har ett stort ansvar här.

Inrikesminister Morgan Johansson (S) fördömer attentatet.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Även justitieminister Morgan Johansson (S) fördömer angreppet – och lovar "kraftigt skärpta straff" för angrepp mot blåljuspersonal.

– Detta är ett avskyvärt angrepp på rättsväsendet. Den utsatta familjen måste nu få det stöd som de behöver, och alla tillgängliga resurser måste sättas in för att spåra upp och gripa gärningsmännen, säger han i en skriftlig kommentar.

– Att bekämpa den systemhotande organiserade brottsligheten är den viktigaste kriminalpolitiska uppgiften nu, och för att klara det måste polisen få ökade resurser och bättre verktyg Vi genomför därför nu en stor satsning på polisen, vi skärper straffen för grovt vapenbrott.

M: "Viktigt att stå upp för våra poliser"

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé instämmer i att attacken är ett angrepp mot hela samhället.

– Det mesta tyder på att den här typen av attacker som vi tyvärr har sett mot poliser och deras familjer har ofta ett ursprung i gängkriminalitet. Det är väldigt viktigt nu att visa att vi står upp för våra poliser. Det innebär att gå från ord till handling, säger han.

– Det är fruktansvärt, allra värst för de drabbade. Jag hoppas nu att den här familjen kan få det stöd de behöver, säger Tobé.LÄS OCKSÅ: Man mördad i Södertälje – misstänkt anhållen


En i raden av attacker mot poliser

Polisbostad beskjuts

På lördagen beskjuts en villa med flera grovkalibriga skott vid 03.20-tiden. I huset bor en polis och dennes familj, som ligger och sover vid händelsen.


Bomb placeras i entré till polisstation

I oktober 2017 fångas en man på kamera när han nattetid placerar ut en bomb i entrén till polisstationen i Helsingborg. När bomben detonerar förstörs dörren och ett 30-tal fönster krossas. Polisen kopplar dådet till det arbete man bedriver mot den organiserade brottsligheten i staden.


Polismans hustru kidnappas

I september 2017 ska en polis vittna i en rättegång som rör en beslagtagen streetracing-bil. Den pågående förhandlingen avbryts när det uppdagas att polismannens hustru har utsatts för ett kidnappningsförsök. Kvinnan lyckades fly från gärningsmännen och kunde larma polis.


Bilbomb mot polischef

I februari 2017 detonerar en bilbomb i Täby i norra Stockholm. Bilen tillhör en polischef och står parkerad i närheten av hans bostad. Polischefens familj förs i säkerhet och fallet utreds som allmänfarlig ödeläggelse.


Handgranat mot polisstation

På nyårsdagen 2016 detonerar en misstänkt handgranat vid polisstationen i Katrineholm. Detonationen skadar dörrar, fönster och bilar som står i närheten.


Handgranat kastas mot fullsatt polisbuss

I augusti 2015 kastas en handgranat mot en fullsatt polisbuss i Tumba. Det resulterar i över hundra splitterskador på polisbussen. Poliserna klarar sig fysiskt oskadda eftersom fordonet har förstärkt skydd. En 18-åring som kan knytas till handgranaten via dna åtalas – men frias för mordförsök i hovrätten eftersom det inte går att konstatera att det var han som kastade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.