Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skottlossning i Örebro – två män döda

Två unga män sköts ihjäl på en skolgård i Örebro på söndagskvällen – Expressens Daniel Ingmo på plats.
Två män sköts ihjäl i stadsdelen Varberga i Örebro.
Foto: Martin Avedal/Örebro Tribune
Ingen var på måndagsmorgonen gripen för brottet.
Foto: Martin Avedal/Örebro Tribune

Två män har skjutits till döds på en skolgård i stadsdelen Varberga i Örebro.

– Det är två män i 20-årsåldern från Örebro, säger polisens vakthavande befäl Torbjörn Roos.

En av männen har tidigare varit misstänkt för ett mord i Örebro förra året.

För lite mer än en vecka sedan sköts en man till döds i samma område.

Vid 14-tiden på måndagen hade polisen ännu inte gjort några gripanden i samband med skottlossningen. 

Klockan 20.35 på söndagen fick polisen larm om skottlossning vid förskolorna Hasselmusen, Emil och Fantasia i stadsdelen Varberga.

Två män hittades skottskadade på platsen. Senare meddelade polisen att båda männen var döda och att en förundersökning om mord inletts. Anhöriga har underättats.

– Vi bedriver teknisk undersökning på skolgården, bland annat med hund. Vi undersöker även om det finns övervakningskameror i området, säger Roos under måndagsmorgonen.

Som Aftonbladet var först med att rapportera är en av de ihjälskjutna männen en 19-åring som tidigare varit misstänkt för ett mord på en man i 25-årsåldern i Markbacken i Örebro. All de misstankarna är avskrivna.

Tre ihjälskjutna på kort tid

Förrförra fredagen sköts en man till döds i Örebrostadsdelen Varberga, enligt polisen skedde skottlossningen i samband med en trafikolycka.

Polisen utreder nu om det finns ett samband mellan dödsskjutningarna.

– Det är alldeles för tidigt att säga ifall det finns några kopplingar mellan skjutnigarna. Men naturligtvis är det något vi kommer att titta på.

Enligt Aftonbladet ser polisen i nuläget ingen koppling till söndagens dödskjutningar och skjutningen 20:e maj.

Fem ihjälskjutna på tio dagar

20 maj

Larmet kom till polisen som en trafikolycka – men det visade sig att en man skjutits ihjäl. Två misstänkta gärningsmän ska ha setts fly brottsplatsen på en moped och enligt uppgifter till Aftonbladet blev mannen skjuten i huvudet.


22 maj

En man i 20-årsåldern sköts till döds vid en lågstadieskola i Kalmar. Mordet kopplas till en pågående konflikt kring det så kallade Norrliden-gänget och är den tredje dödsskjutningen i den småländska staden i år.


23 maj

En man sköts till döds i Eskilstuna. Polisens uppfattning är att dödsskjutningen kan kopplas till en konflikt mellan kriminella grupperingar från olika stadsdelar i staden.


29 maj

Örebrostadsdelen Varberga drabbas återigen av skjutvapenvåldet när två män, båda i 20-årsåldern, skjuts på en skolgård. Ingen har gripits misstänkt för brottet.

Polisens tekniker på plats under kvällen.
Foto: BLALJUSBILDER

Ingen misstänkt gripen

Vid 14-tiden på måndagen hade polisen ännu inte gripit någon i samband med söndagens skottlossning.

– Vi ska titta igenom dom här personerna och se vad de har haft för förehavanden och se om det finns någonting där som kan hjälpa oss förstå varför det som hände i går inträffade, säger polisens presstalesperson Gabriel Henning.

Samtidigt granskar polisens utredare videomaterial från övervakningskameror och under natten har man knackat dörr och haft flera förhör med boende i närområdet, uppger Gabriel Henning.

”Mycket lugnt”

Under söndagskvällen var det många människor som samlades vid avspärrningarna.

– Det var mycket folk vid skolan, jag skulle uppskatta drygt ett hundratal. Men allt var mycket lugnt. Det var även väldigt mycket poliser på plats, säger frilansfotografen Martin Avedal.

På grund av den tekniska undersökningen kommer förskolorna att hålla stängt i dag.

– Vi hoppas att vi får tillträde till våra förskolor i morgon tisdag, och har kontakt med vårdnadshavarna via vår lärplattform Unikum, säger Katarina Arkehag, förvaltningschef i Örebro kommun, i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelandet skriver kommunen även att de barn som har vårdnadshavare med jobb inom samhällsviktig verksamhet, som sjukvård och räddningstjänst, kan få en tillfällig plats på andra förskolor i Varberga.

– Vi har många barn i våra förskolor och kan därför inte erbjuda tillfällig plats för alla barn på de avspärrade förskolorna, utan endast till de barn vars vårdnadshavare arbetar inom samhällsviktig verksamhet, säger Katarina Arkehag i pressmeddelandet.

”Skapar en upplevelse att staten tappat kontrollen”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gästade Expressen under måndagen för att prata om det faktum att 31 personer har skjutits ihjäl hittills i år.

”Ett vittne berättade om väldigt obehagliga scener”

NA:s reporter Eva Ejdeholt på plats efter skjutningen i Örebro: ”Det borde myllra av barn men det är alldeles öde”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.