Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skottlossning i Kristianstad – man död

Kvällspostens reporter Alexander Vickhoff rapporterar från området.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
Vid mordplatsen har det lagts ut blommor.
Foto: JENS CHRISTIAN
En 16-åring är anhållen misstänkt för mord och mordförsök.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
Det finns uppgifter om att 16-åringen ska ha flytt på sparkcykel.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN

KRISTIANSTAD. Mannen i 30-årsåldern sköts till döds på öppen gata i Kristianstad.

Bara 30 minuter senare greps den misstänkte mördaren – en 16-årig pojke.

Enligt polisen flydde 16-åringen platsen på en elsparkcykel. 

Det var strax innan klockan 20 på tisdagskvällen som polisen larmades om skottlossning vid Höjdvägen i Kristianstad. Flera patruller skickades då till platsen.

– Där hittades en svårt skadad person på en parkeringsplats, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson. Polispersonalen gjorde HLR och mannen fördes till sjukhus i ambulans. Offret, som är i 30-årsåldern, avled senare på sjukhus.

Mannen har dömts för brott vid flera tillfällen, bland annat narkotikabrott. Det är inget polisen vill kommentera.

En släkting till mannen har dagen efter tagit sig till brottsplatsen.

– Han var en kille som var lätt att tycka om. Han är den siste man hade kunnat tänka sig drabbas av något sånt här. Det är en chock. Det är tragiskt att sånt här händer. Att människor dör.

Sparkcykel i beslag

Polisen satte omedelbart in stora resurser och den misstänkte 16-åringen kunde gripas efter bara 30 minuter. Gripandet skedde på Näsbyområdet, cirka 1,5 kilometer från mordplatsen.

På gripandeplatsen ska det även ha anträffats en elsparkcykel. Polisen täckte genast över cykeln med en presenning.

Uppgifter fanns tidigt att 16-åringen efter skjutningen flytt på elsparkcykel. Senare på onsdagen bekräftade polisens presstalesperson Robert Loeffel att uppgiften stämde.

Polisen efterlyser nu vittnesmål från allmänheten som kan ha sett den mordmisstänkte längs flyktvägen, från Höjdvägen där mordet skedde till Svetsarevägen i Näsbyområdet där den misstänkte greps.

Enligt Robert Loeffel är den 16-årige pojken inte känd av polisen sedan tidigare. Vid det inledande förhöret har 16-åringen nekat till brott.

Enligt Robert Loeffel misstänks pojken utöver mordet, även för mordförsök på en annan person.

– Det finns ytterligare en målsägande i utredningen. Vad jag förstår har den gärningen skett i anslutning till mordet. Men jag har inga fler uppgifter om detta, säger Robert Loeffel.

Fler målsägande

I nuläget finns inga fler misstänkta i utredningen.

Dagen efter mordet är parkeringen ett par meter från mordplatsen full av bilar. Strax intill mordplatsen samlas människor och pratar, några stannar till och tittar. 

Intill trädet där den skjutne unge mannen hittades brinner flera ljus intill några buketter med blommor.

Det aktuella kvarteret ligger i centrala Kristianstad och beskrivs som ett lugnt bostadsområde. I kvarteret finns även flera kommersiella verksamheter och restauranger.

– Det är alltid fruktansvärt med grova våldsbrott, i synnerhet när det finns misstanke om att gärningspersonerna är väldigt unga. Det är väldigt beklämmande, säger Robert Loeffel.

En person som bor intill mordplatsen berättar hur hon satt i lägenheten och hörde en smäll. 

– Jag trodde det var en tavla som ramlat ner. Sen kom min man in och sa att ”de skjuter”. Jag kunde inte tro det, säger en person som bor precis intill mordplatsen. 

Flera vittnen säger att de hört att offret träffades av 7-8 skott i bröstet.

– Jag gick ut på balkongen och såg en kille ligga där under trädet. Han låg ensam, det var ingen annan kvar. Sedan kom polisen snabbt och försökte ge honom hjälp. Sen kom ambulansen och lastade honom på en bår. Men man såg att det var ingen idé. 

Polisen genomför under onsdagen dörrknackningar i det aktuella området. Man vädjar samtidigt om vittnesmål från platsen.

– Vi är alltid tacksamma för hjälp från allmänheten, säger Robert Loeffel.

Larmnummer att ha koll på

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.