Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skottlands förre ledare anklagas för övergrepp

Skottlands före detta försteminister och ex-ledaren för Skotska Nationalistpartiet Alex Salmond lämnar Högsta domstolen i Edinburgh.Foto: ANDREW MILLIGAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Några av de misstänkta brotten ska ha skett under självständighetskampanjen år 2014.Foto: SCOTT HEPPELL / AP

Skottlands före detta försteminister Alex Salmond ställs inför rätta för sexbrott, anklagad för att ha förgripit sig på tio kvinnor vid flera tillfällen.

En kvinna säger att Alex Salmond tryckte upp henne mot en vägg och klädde av sig naken, samtidigt som han försökte dra av hennes underkläder och våldta henne.

Andra vittnar om att han försökt kyssa dem, tafsa på dem och mot deras vilja smekt deras fötter i försteministerns officiella residens, Bute House, i Edinburgh.

De misstänkta övergreppen ska skett medan Alex Salmond var försteminister i Skottlands självstyrande parlament, och ledare för Skotska Nationalistpartiet (SNP).

Han åtalas för att ha våldfört sig på tio kvinnor, en del vid flera olika tillfällen, mellan år 2008 och 2014.

Bland de 14 åtalspunkterna finns försök till våldtäkt, ofredande och sexuella övergrepp. 

Alex Salmond var på plats i Edinburghs Högsta Domstol under torsdagen där han nekade till samtliga anklagelser.

Ska ha försökt våldta kvinnor på officiella residenset

Flera av de misstänkta övergreppen ska ha skett i Bute House, Skottlands försteministers officiella residens, i Edinburgh, skriver MailOnline.

En kvinna vittnar om hur han tvingade ned henne på en säng, varefter han lade sig på henne, kysste hennes ansikte mot hennes vilja och försökte dra av hennes klänning medan han tog på hennes bröst, rumpa och lår, vid ett tillfälle år 2013.

En annan säger att Alex Salmond ”tog av hennes sko, smekte hennes fot och lyfte hennes fot mot sin mun och försökte kyssa den” vid ett annat tillfälle samma år.

År 2014 ska han ha ställt sig i vägen för en kvinna när hon försökte gå förbi, innan han tryckte upp henne mot en vägg och försökte dra av henne kläderna. Sedan säger hon att han puttade ned henne på en säng och lade sig naken på henne och försökte våldta henne.

Flera av de misstänkta offren berättar att Salmond hållit fast dem och försökt kyssa dem medan han tafsat på dem.

Alex Salmond var försteminister och ledare för SNP från 2007 till 2014, och avgick efter att han förlorade självständighetsomröstningen samma år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.