Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skottland ska hålla ny folkomröstning

Försteminister Nicola Sturgeon meddelar att Skottland planerar en ny folkomröstning. Foto: Robert Perry / EPA / TT
Foto: Andrew Maccoll/Rex/Shutterstock / ANDREW MACCOLL/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Melanie Wenger / ISOPIX/IBL

Skottland kommer att hålla en ny folkomröstning om självständighet rapporterar Reuters.

Folkomröstningen kommer troligen att hållas under tidsperioden hösten 2018 till våren 2019.

Men den brittiska premiärministern Theresa May är skeptisk och menar att tiden är illa vald för en skotsk folkomröstning.

Det skotska parlamentet röstade under tisdagen ja till en ny folkomröstning gällande självständighet. Röstsiffran slutade på 69 ja-röster mot 59 nej-röster.

Det skotska beslutet ger Skottlands försteminister Nicola Sturgeon grönt ljus att skicka den formella förfrågan om en folkomröstning till det brittiska parlamentet.

En ny folkomröstning kommer, precis som Expressen tidigare rapporterat om, att hållas mellan hösten 2018 och våren 2019.

"Inte rätt tid"

Den brittiska premiärministern Theresa May har tidigare indikerat att hon kommer att neka den skotska förfrågan om en folkomröstning inom det givna tidsspannet, skriver CNN.

Storbritannien kommer troligen att lämna EU under 2019 och Theresa May har tidigare sagt att det nu inte är "rätt tid" för en folkomröstning som kan splittra Storbritannien.

Sturgeon å sin sida har hävdat att man har ett "obestridligt demokratiskt mandat" för att genomföra en ny folkomröstning.

 

 

 

 

Under hösten 2014 hölls en folkomröstning i Skottland om självständighet. Då ville 55,3 procent av skottarna fortsätta tillhöra Storbritannien medan 44,7 procent ville se ett självständigt Skottland.

Frågan om en ny folkomröstning har väckts efter det brittiska folkets val att lämna den Europeiska unionen. I Skottland röstade nämligen en majoritet av befolkningen nej till att lämna EU.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!