Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skott mot villa i Tumba

Expressens krimreporter Fredrik Sjöshult om våldsvågen i Stockholm.

En villa i Tumba, söder om Stockholm, har beskjutits i natt. 

Skotten har gått igenom bostadens dörr.

– Det har funnits personer i bostaden, säger Pontus Sandulf, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Efter ett dygn fylld med våldsbrottslighet kom ytterligare ett larm till polisen om skottlossning vid kvart i två, natten mot lördagen. En villa i Tumba, Botkyrka kommun, söder om Stockholm hade beskjutits.

– Man har skjutit mot bostadsdörren. Skotten har gått igenom dörren, men ingen har skadats, säger Pontus Sandulf, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

– Det fanns en eller flera personer, jag vet inte hur många, inne i bostaden. 

Under natten har polisen en större insats i området. De genomför en teknisk undersökning, förhör den eller de som befann sig i huset och andra eventuella vittnen.

– Vi gör det vi kan runtomkring för att säkra bevis, säger Pontus Sandulf.

Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

Mycket våldsbrottslighet i Stockholm

Skjutningen kommer efter ett dygn som, liksom den senaste månaden, präglats av våldsbrottslighet i och omkring huvudstaden. 

Under natten mot fredagen besköts en lägenhet i Farsta strand med flera skott. Det har följts av en fredagskväll med ytterligare minst fyra allvarliga våldsbrott. Vid 18-tiden besköts en lägenhet i Fruängen i södra Stockholm. En dryg timme senare slutade en biljakt abrupt i en krasch. I den kraschade bilen fanns automatvapen och två pojkar under 15 år greps. Senare greps även en man i 25-årsåldern.

 Vid 22-tiden på kvällen sköts en man till döds i Huvudsta, i Solna, norr om Stockholm. Strax därpå detonerade en sprängladdning i ett höghus i Skarpnäck. Enligt polisen är det för tidigt att sätta händelserna i samband, men man utreder saken. 

– Vi jämför och bygger pussel med de andra händelserna, säger Pontus Sandulf.

Polisen beslutade på fredagen om en så kallad särskild händelse med anledning av den pågående våldsspiralen, med ett 20-tal våldsdåd sedan juldagen.

MÅNGA VÅLDSDÅD SENASTE DAGARNA

17 januari

En restaurang på Södermalm i Stockholm skadas vid en kraftig explosion och polisen konstaterar snabbt att det handlar om en sprängladdning.

18 januari

En ny explosion sker, denna gång vid en företagsfastighet i Kista i nordvästra Stockholm.

Bägge sprängningarna kan kopplas till en man med ledande roll inom det kriminella Dalennätverket. Mannens gruppering har pekats ut som måltavla för flera av dåden i våldsvågen i Stockholm under jul- och nyårshelgerna.

19 januari

Dubbla skottlossningar. Den första inträffar i Farsta. En lägenhet beskjuts, men ingen skadas. Strax därefter skjuts det mot en lägenhet i Husby. Inte heller då kommer någon till skada.

Dessutom beskjuts en villa utanför Uppsala och träffas av flera skott. De boende skadas inte.

Under kvällen exploderar det i ett höghus i Årsta. Enligt uppgifter till Expressen ska det vara en handgranat som kastats in i trapphuset.

20 januari

Skottlossning mot en lägenhet i Farsta. Minst två skott har skjutits genom ett fönster. Det befann sig personer inne i lägenheten, ingen kom till skada.

Skottlossning mot en lägenhetsdörr i Fruängen i södra Stockholm. Ingen person kom till skada vid händelsen.

Tre personer grips efter en biljakt i Hammarbyhöjden och det finns misstankar om att personerna skulle utföra ett våldsdåd kopplat till en av gängkonflikterna.

En man hittas ”livslös” på marken i Huvudsta, Solna kommun efter larm om en skotlossning. Mannen dödförklarades senare.

En villa i Tumba besköts under natten. Personer befann sig i villan, men ingen skadades.

 ”52 kriminella nätverk med 1500 individer”

Sedan i julas har Stockholm skakats av en rad sprängdåd och skjutningar. Under fredagen höll polisen en pressträff om våldsvågen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.