Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Turisthotell i Egypten har attackerats

En attack har skett utanför entrén till Bella Vista Hotel i Hurghada, Egypten.

Foto: Epa/TT

Det ska enligt Apollo vara hotellet Bella vista som har utsatts. Ett hotell där det bor 32 svenskar.

Foto: Privat
Det ska röra sig om minst tre gärningsmän som tagit sig till hotellet via sjövägen, uppger Reuters. Foto: Privat

Turister lämnar hotell Bella Vista i Hurghada under lördagen.

Foto: Str / Epa / Tt

Beväpnade män attackerade på fredagskvällen ett hotell för utländska turister i Hurghada, Egypten.

Tre utländska turister skadades i attacken – bland dem finns svenske Sammie, 27.

BBC skriver att målet med attacken ska ha varit att kidnappa turister – men hotellet själva hävdar att gärningsmännen var drogade galningar.

På fredagskvällen gick beväpnade män till angrepp mot entrén på ett egyptiskt turisthotell i semesterorten Hurghada. Tre utländska turister skadades i attacken – paret Renata och Wilhelm Weisslein från Österrike och svenske Sammie Olovsson som höggs flera gånger i halsen i hotellets restaurang.

Gärningsmännen kom till hotellet från havet, med båt. Egyptisk polis var snabbt på plats och kunde avstyra attacken – de sköt genast dödande skott mot gärningsmännen som ska ha varit minst två till antalet.

Under natten har det framkommit att männen var beväpnade med knivar och luftpistol.

Sammie Olovsson skadad

På restaurangen i Hurghada satt göteborgaren Sammie Olovsson, 27, tillsammans med sin far Jan-Eric Olovsson, 64, och åt middag. De hamnade mitt i det kaosartade dramat där Sammie blev huggen med kniv i halsen.

– Allt gick jättefort. Vi satt där och åt och så dök de upp, jag tyckte att de kom utifrån. Jag hade själv pistolen mot mig tre gånger och Sammie blev huggen med kniv. Han klarade sig mycket på grund av egen styrka, berättar Jan-Eric Olovsson.

Sammie vårdades under natten på sjukhus och ska enligt sjukhuspersonal vara lindrigt skadad.

Har 32 svenska gäster

Hotellet som utsattes för attacken ska vara Hotel Bella vista som ska ha 32 svenska gäster. Turistministern i landet hävdar att attacken mot hotellet var ett rån som gick snett.

Samtidigt skriver hotellpersonalen på sin Facebooksida att männen som kom dit var drogade.

Enligt både hotellet och engelskspråkiga Al Arabiya lyckades gärningsmännen dock inte ta sig in i hotellet. Al Arabiya skrev också att en av männen hade en självmordsbomb på sig – något som på lördagen dementerats.

Inte första gången

Svenska UD följer under helgen händelserna i Egypten och försöker få fram bekräftelser från lokala myndigheter i Hurghada. Men de avråder i nuläget inte någon från att åka ner.

– Nej, det gör vi inte, säger Edvardsson dagen efter attacken.

Detta är dock inte första gången som Egypten har utsatts för allvarliga attacker i närheten av turistområden. IS tog så sent som på torsdagen på sig en attack i Kairo mot israeliska turister.

Enligt IS var detta ett svar på IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis uttalade mål att attackera judar överallt.

I höstas kraschade också ett ryskt passagerarplan på Sinaihalvön och dödade 224 personer ombord. Även då tog IS på sig skulden och sa att de hade skjutit ner planet.

"Kryllar av turister"

Ingenting tyder på lördagen att attacken har någonting med IS att göra.

Men i turistorten Hurghada är stämningen efter attacken tryckt – samtidigt som livet snabbt har återgått till det normala. Hotellarbetaren Islam jobbar på ett hotell på samma gata där skjutningen ägde rum.

– Det är mest rykten som florerar nu, det jag hört är att två personer har gått in i hotellreceptionen med kniv och hotat folk. Men jag vet inte om de skadade någon, säger han och tillägger att samtliga just nu håller sig inne.

– Vi arbetar fortfarande här som vanligt men det är väldigt lugnt.

Islam vittnar om att Hurghada vid den här tiden på året kryllar av turister.

– Självklart, det är många svenska turister här också. Men när sådant här händer påverkar det bilden av Hurghada, självklart. Men det har aldrig hänt förut, säger han och tillägger att han inte vet om några utländska turister skadades eller inte.

Aiman är en annan man som jobbar på en restaurang mitt emot hotellet.

Han säger att allting var över mycket snabbt och att han knappt hann uppfatta något tumult.

– Det är tomt på gatan nu, alla går vanligt. Jag vet inte exakt vad som har hänt men hos oss kommer det turister som vanligt. Vi hoppas att det ska vara lugnt nu.