Det besynnerliga överfallet skedde i området Berghem i Umeå på söndagskvällen. Foto: PolisenDet besynnerliga överfallet skedde i området Berghem i Umeå på söndagskvällen. Foto: Polisen
Det besynnerliga överfallet skedde i området Berghem i Umeå på söndagskvällen. Foto: Polisen
Maskerade personer sköt 26-åringen på hundpromenaden i Umeå.Maskerade personer sköt 26-åringen på hundpromenaden i Umeå.

Maskerade personer sköt 26-åringen på hundpromenaden i Umeå.

Sköts på hundrundan – grävde själv ur kulan

Publicerad

På måndagen hade den 26-årige man som besköts i ansiktet av maskerade personer i Umeå skrivits ut från sjukhuset.

Samtidigt kommer nya uppgifter om det besynnerliga fallet:

– Målsägaren lyckades själv pressa ut kulan ur ingångshålet, berättar förundersökningsledaren Mats Bruhn vid polisen i Västerbotten.

Nu trappas jakten upp efter skytten och hans medhjälpare.

Det besynnerliga överfallet skedde i området Berghem i Umeå mellan halv och kvart i åtta på söndagskvällen, då den 26-årige mannen var ute och rastade en hund. Plötsligt dök det upp två maskerade personer vid hans sida.

– En av dem tar i något sammanhang fram ett skjutvapen, lägger det mot hans ansikte och gör en avfyrning, berättar kriminalinspektör Mats Bruhn, som leder polisutredningen.

Mannen faller omedelbart ihop. Men när han ligger ner på marken kan han skönja hur två personer rusar från platsen.

På måndagen hade mannen, som bara ådrog sig lindriga skador, skrivits ut från sjukhuset.

Tog själv ut kulan ur ansiktet

Kulan kunde han själv gräva fram ur ingångshålet i ansiktet.

– Målsägaren uppger att han själv lyckades pressa ut kulan ur ingångshålet, säger Mats Bruhn. Och det är han själv som har överlämnat den till polisen. Det är en plastkula, en typisk kula som i normalfallet härrör från en soft air gun.

Hur mycket kraft är det i ett sådant vapen?

– Generellt är den tillräckligt kraftfull för att ta en annan persons liv.

Enligt det vaga signalementet var männen mörkt klädda och bar jeans. Båda var maskerade med rånarluvor.

Har mannen nämnt några personer som skulle kunna ligga bakom det här?

– Han har lämnat en utsaga. Utifrån den har vi vissa teorier. Men rent generellt utreder vi det här ganska förutsättningslöst med ett antal olika hypoteser, säger Mats Bruhn.

Polisen vill ha iakttagelser från området Berghem

Samtidigt är utredarna i behov av allmänhetens hjälp och tips:

– Det vi behöver allmänhetens hjälp med är iakttagelser kring två personer med mörka kläder och jeans i Berghemsområdet i Umeå. Målsägaren säger att de hade rånarluvor över ansiktet. De sprang efter händelseförloppet från Berghemsvägen i riktning mot Nydalavägen. Målsägaren har också berättat att de hoppade in i en bil och körde från platsen.

Något närmare signalement på bilen finns det inte.

– Den som vet något kan ringa oss via 11414 eller lämna tips via polisens hemsida (www.polisen.se). Vi vill samtidigt betona: Det finns ingen anledning för medborgarna i Umeå att känna någon som helst oro. Målsägaren är känd av oss sedan tidigare. Det finns ingen koppling till att det skulle vara några vettvillingar som springer omkring i staden och planlöst hoppar på personer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag