Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköt sin styvpappa till döds: ”Mår jättedåligt”

Mannen i 75-årsåldern dog efter att ha skjutits av misstag på en skjutbana i Norberg i Västmanland.
Polisen undersöker skjutbanan i Norberg på söndagen.Foto: NIKLAS HAGMAN/TT / NIKLAS HAGMAN TT NYHETSBYRÅN
Styvpappan avled på platsen.Foto: Torbjörn Wåhlin

En man i 40-årsåldern erkänner vållande till annans död efter att ha avlossat ett skott som dödade hans styvpappa på söndagen.

Däremot förnekar mannen vapenbrott, berättar åklagare Carl-Johan Norström för Expressen.

– Han mår jättedåligt. Det är väldigt tragiskt, det här.

Framåt halv elva på söndagsförmiddagen fick polisen in ett larm om en vådaskjuten man på en skjutbana i Norberg. Mannen, som var i 75-årsåldern, avled av sina skador.

På platsen kunde polisen gripa en man i 40-årsåldern, som är styvson till den avlidna mannen. Han släpptes fri på söndagen.

Åklagare Carl-Johan Norström har nu fått fallet på sitt skrivbord. 

– Han mår jättedåligt. Det är väldigt tragiskt, det här. Det är hans styvpappa som han har skjutit mot. Det är inte en biologisk pappa, men han har växt upp med honom, säger åklagare Norström till Expressen. 

”Har varit oaktsam när han avlossade skottet”

Brottsrubriceringarna är vållande till annans död och vapenbrott.

– Det är förundersökningssekretess, så jag kan inte säga så mycket. Men han har varit oaktsam när han sköt i den här situationen på skjutbanan. Vad den här oaktsamheten består i vill jag avvakta att uttala mig om. 

Misstanken om vapenbrott består i att mannen inte hade licens för det vapen han sköt med, menar Carl-Johan Norström. Åklagaren berättar vidare att en rad utredningsåtgärder kvarstår:

– Det som sker nu är att målsägande ska obduceras. Vi ska också slutföra den tekniska undersökningen som har skett där uppe i Norberg, vi ska hålla vittnesförhör och hålla vidare förhör med misstänkt. Så det kommer ta sin tid. Vi ska även skicka en del material till NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds. anm), som vi har tagit i beslag.

Hur ser utsikterna ut för fällande dom?

– Det är en väldigt tragisk historia det här, men jag bedömer i nuläget att bevisläget är gott. Jag tror att det kan bli en fällande dom, så som jag bedömer det, säger Carl Johan Norström.

Det verkar alltså vara ett rent misstag?

– Ja, det är oaktsamhet. Det finns inga misstankar om att det är uppsåtligt. Man har bara hållit ett förhör med misstänkt, och där erkänner han vållande till annans död, men förnekar vapenbrott. 

Största nyhetshändelserna i Sverige i dag:

Expressen ger dig dagens största nyhetshändelser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.