Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköt sig i Reinfeldts tjänstebostad

En man i 50-årsåldern hittades på fredagen död inne i Sagerska palatset, statsminister Fredrik Reinfeldts bostad.

Mannen, som arbetat som skyddsvakt på regeringskansliet i 20 år, hade skjutit sig själv och hittades på toaletten av en kollega.

– Det som hänt är en oerhörd tragedi, säger Ander Lönnebo, vd på Svensk bevakningstjänst där mannen var anställd.

Larmet kom klockan 13.11 och ett stort antal poliser och ambulanser skickades omedelbart till Sagerska palatset som ligger centralt i Stockholm i närheten av riksdagen.

Den avlidne mannen, som är i 50-årsåldern, har arbetat som skyddsvakt vid regeringskansliet i 20 år, sedan 1992.

En skyddsvakt har till uppgift att bevaka så kallade skyddsobjekt, byggnader som bedöms som extra viktiga med hänsyn till rikets säkerhet.

Redan 1984 började han arbeta som vakt och 2006 anställdes han av Svensk bevakningstjänst, som under fredagskvällen la ut ett pressmeddelande på sin hemsida. I det bekräftar företaget att de klockan 13.05 nåddes av larmet om att en olycka inträffat på regeringskansliet, som de ansvarar för bevakningen av.

"Omtyckt kollega"

Senare under eftermiddagen kunde polis och rättsläkare bekräfta att en medarbetare förolyckats och att skjutvapen använts, enligt pressmeddelandet.

– Mina tankar går närmast till de anhöriga och medarbetarens närmaste kollegor. Det som hänt är en oerhörd tragedi, men jag vill inte spekulera i vare sig orsak eller händelseförlopp, säger Bevakningstjänst vd Anders Lönnebo, i ett uttalande.

Det är en medtagen vd som Expressen når vid 19-tiden:

– Jag kände honom inte personligen men det omdöme jag har fått - både av medarbetarna och vår kund Regeringskansliet - är att han var en väldigt omtyckt kollega, säger Anders Lönnebo.

Hur är reaktionerna på företaget?

– Det är en oerhört tragisk händelse och många är berörda, framför allt han närmaste kollegor.

Den avlidne mannen hade, i likhet med de andra medarbetarna som har rätt att bära vapen, genomgått rigorösa kontroller och utbildningar.

– Vad jag fått veta fanns det inga signaler på att han inte skulle vara lämplig som skyddsvakt. Han har ett fläckfritt förflutet och bara en enda sjukskrivningsperiod sedan han anställdes hos oss 2006.

Anders Lönnebo vill inte berätta hur många som fanns på plats i Sagerska palatset vid olyckan, men bekräftar att den avlidne medarbetaren var beväpnad med en niomillimeters pistol.

Hittades på toalett

Mannen är en av 103 medarbetare med rätt att bära vapen på särskilda skyddsobjekt. Hans anhöriga underrättades av polis under eftermiddagen och har också erbjudits krisstöd.

– Vi kommer inom sinom tid naturligtvis att granska den här olyckan ingående. I vanliga fall genomförs den typen av granskningar tillsammans med facket och arbetsmiljöverket men i detta ärende är det sannolikt att även polis och Säpo kommer att delta, säger Anders Lönnebo.

Vidare säger Lönnebo att fokus nu ligger på att ta hand om den avlidnes anhöriga och närmaste kollegor.

De första uppgifterna talade om att en person hittats allvarligt skadad innanför skalskyddet på Sagerska.

Vid klockan 14.30 uppgav polisen att personen avlidit.

– Mannen anträffades inne i en toalett. Han hittades av en kollega, säger Sven-Erik Olsson, presstalesman för polisen i Stockholm.

Inga brottsmisstankar

Polisen har inga misstankar om brott, men tekniker har under dagen undersökt platsen.

Statsministerns bostad

Sagerska palatset är statsministerns officiella residens. Fredrik Reinfeldt befann sig inte i byggnaden då mannen sköt sig själv.

– Fredrik Reinfeldt mår bra och är på ett externt besök. Han befinner sig inte på Sagerska, sa statsministerns pressekreterare Roberta Alenius tidigare under fredagen.

Enligt Roberta Alenius kommer statsministern inte att kommentera saken.

Expressen.se rättar: I en tidigare version uppgavs att det var en livvakt som dött. Det var fel. Det handlar om en skyddsvakt på Sagerska.

 

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.