Sköt Sandra i huvudet - psykundersöks

Publicerad

Han sköt 17-åriga Sandra från Täby i huvudet – när hon låg i sängen.

Nu skickas pojkvännen på en stor rättspsykiatrisk undersökning i Huddinge.

– Jag är övertygad om att han blir friskförklarad och får fängelse, säger kammaråklagare Robert Näppi, till Expressen.se.

Påverkad av en cocktail droger – hasch, dopingpreparat, kokain och tramadol – sköt 18-åringen enligt åklagaren sin flickvän med ett skott i pannan den 6 augusti.

Två dagar senare avled hon på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Dagarna innan det här hände tog han tolv roppar (rohypnol), säger kammaråklagaren Robert Näppi och fortsätter:

– Det har han själv berättat. Jag är övertygad om att det här aldrig hade skett om han varit opåverkad.

Nu har Attunda tingsrätt beslutat att skicka 18-åringen på en stor rättspsykiatrisk undersökning i Huddinge. Den 9 januari ska den vara klar. Om han enligt undersökningen lider av en allvarlig psykisk störning kan han inte dömas till fängelse.

Men:

– Jag är övertygad om att han inte kommer att bedömas som allvarligt psykiskt störd. Då är det fängelse som gäller, säger Robert Näppi.

Sköts från nära håll

18-åringen hävdar själv att det var en olyckshändelse, att Sandra sköts genom ett vådaskott när han höll på att visa henne pistolen som han hade hemma hos sin mamma i Sollentuna.

Men det anser åklagaren att han lyckats motbevisa.

– Det är bevisligen helt omöjligt, anser jag, vilket även rekonstruktionen som gjorts av händelseförloppet visar. Det är ingen olycka.

Sandra sköts från mycket nära håll, enligt de analyser som Statens kriminaltekniska laboratorium, gjort. Skottavståndet var, enligt SKL:s beräkningar, fem till tio centimeter.

– Enligt mitt sätt att se det här så är det inte planerat – det sker i stundens ingivelse, säger Robert Näppi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag