George Zimmerman. Foto: Splash News
George Zimmerman. Foto: Splash News

Sköt ihjäl Trayvon: "Var självförsvar"

Publicerad

George Zimmerman har på kort tid blivit en av USA:s mest hatade män efter att han sköt ihjäl Trayvon Martin, 17.

Han hävdar att han handlade i självförsvar.

Nu rapporterar ABC News att han först sa till polisen att Martin försökte ta hans pistol.

Den svarta tonåringen Trayvon Martin gick igenom ett inhägnat område i Sanford, Florida med luvan uppdragen.

George Zimmerman, som är frivillig vakt i området, ringde polisen och sa att han tyckte att Martin såg "skum ut".

Zimmerman följde efter och sköt ihjäl Martin, men har på grund av Floridas självförsvarslagar inte gripits.

Nu rapporterar ABC News att Zimmerman i sin första skriftliga rapport till polisen skrev att Martin slog ner honom, dunkade hans huvud i marken och sträckte sig efter hans vapen.

Ett 13-årigt vittne, Austin Brown, har också sagt till polisen att hon såg en man som liknade Zimmerman ligga på marken och ropa efter hjälp sekunder innan hon hörde pistolskottet som dödade Martin.

Avstäng för marijuana

ABC News rapporterar också att Martin bodde hos sin fars flickvän i Sanford för att han blivit avstängd från skolan efter att de hittat en tom påse med spår av marijuana i.

Det bekräftas av familjen Martins talesperson Ryan Julison:

– Det är inte relevant för vad som hände den 26 februari. Det förändrar inte de faktiska omständigheterna, alltså att om George Zimmerman hade gjort som polisen sa så skulle vi inte vara här i dag, säger han till ABC News.

När Zimmerman såg Martin ringde han till polisen och sa att han såg "skum ut". Polisen som han talade med uppmanade honom då att inte följa efter honom.

"Hånar min son"

De nya uppgifterna som har publicerats i amerikanska medier har fått Martins föräldrar att reagera.

– Trots att han är död hånar de min son, och jag tycker det är synd, säger hans pappa Tracy Martin, enligt CBS News.

– De dödade min son, och nu försöker de döda hans rykte, säger hans mamma Sybrina Fulton.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag