Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sköt ihjäl 12 personer – ville bli munk

En motsägelsefull bild framträder av skytten 34-årige Aaron Alexis.

När 34-årige Aaron Alexis tog sig på marinbasen använde han ett giltigt passerkort - och bar ett hagelgevär.

På övervakningsbilder syns hur han inledde vansinnedådet med att skjuta ihjäl en väktare för att ta dennes vapen - som han sedan sköt alla andra med.

Samtidigt framträder en motsägelsefull bild av skytten som såväl en troende buddhist som ofta mediterade och ville bli munk - och en aggressiv vapenfixerad man som tyckte att staten betalade honom för dåligt.

Det är den lokala TV-kanalen News4 som berättar detaljerna om vad övervakningskameran avslöjat om hur hela attacken inne på Nayy Yard blev möjlig klockan 08,20 i går morse, lokal tid.

Samtidigt slog polisledningen i morse, svensk tid, fast att Aaron Alexis agerade helt ensam.

Hade giltigt ID-kort

Aaron Alexis kom till marinbasen i sin hyrbil. ID-kortet han bar för att ta sig förbi vakten var giltigt, han hade fått detta utställt eftersom han arbetade där tillfälligt som konsult.

Den väktare han sköt i huvudet med hagelgeväret bar en pistol med 9 millimeters kaliber med tillhörande magasin. Hagelgeväret ska han, enligt NBC, ha köpt i Lorton, Virginia, för någon vecka sedan.

På något sätt kom han senare under sin räd också över ett omtalat halvautomatiskt vapen av modellen AR-15, den modell som till exempel användes vid massakern i biografen utanför Denver förra sommaren och som Adam Lanza bar när han tog livet av 20 skolbarn i Newtown, Connecticut.

I morse namngav myndigheterna sju av de som Aaaron Alexis hann skjuta ihjäl. De var i åldrarna 46 till 73 år: Michael Arnold, 59; Sylvia Frasier, 53; Kathy Gaarde, 62; John Roger Johnson, 73; Frank Kohler, 50; Bernard Proctor, 46; Vishnu Pandit, 61; och Arthur Daniels, 51.

Polisen söker igenom hotellrum

Aaron Alexis arbetade fram till i går hos en underleverantör till IT-företaget Hewlett Packard, "The Experts", som svarade för underhåll av marinbasens intranät. På IT-företaget säger man att man i juli i år gjorde en bakgrundskontroll på Aaron Alexis utan att något av allt som nu blivit känt om hans bakgrund kom fram.

I natt jobbade polisens tekniker med att söka igenom det hotellrum som Aaaron Alexis bodde i för tillfället. Enligt tv-kanalen News4 bodde han på Residence Inn i sydvästra Washington D.C. tillsammans med fem andra civilanställda konsulter.

Konventerade nyligen till buddist

USA frågade sig i natt vem denne före detta reservist, född i stadsdelen Queens i New York, egentligen var.

Aaron Alexis ska nyligen ha konverterat till att bli en praktiserande buddist.

Efter en av de tidigare incidenterna då han använt skjutvapen - han sköt sönder däcken på en bil - ska han ha förklarat sig med att han led av posttraumatisk stress efter att ha arbetat vid "Ground Zero" efter 11 september-terrordåden, uppger New York Post.

Han ska år 2000 ha fått vapenlicens från polisen i New York för att kunna använda vapen på skjutbanor. 2003 ska hans licens ha dragits in efter att han missade ett nytt skjutprov, enligt New York Post.

Trots att han 2011 fick lämna flottan efter "mönster av misskötsel" ska han tidigare ha fått utmärkelsen "Global War on Terrorism Service Medal" liksom "National Defence Service Medal".

Efter att han fick lämna marinen, då placerad i Forth Worth, Texas, arbetade han på en thairestaurang och enligt flera medier ska han tidigare i år tillbringat flera månader i Thailand för att lära sig språket och kulturen.

Tidningen Star-Telegram i Forth Worth har talat med Alexis förre rumskamrat Nutpisit Suthamtewakul, ägare av thairestaurangen skytten arbetat på, som beskrev Alexis som "sin bäste vän".

– Han bodde med mig i tre år. Jag kunde aldrig tänka mig att han skulle göra något sånt här. Han hade ett vapen men jag har inte upplevt honom som tokig eller aggressiv.

Ytterligare en vän, som tidningen inte namnger, säger att Aaron Alexis börjat praktisera buddism med ambitionen att bli munk.

– Han älskade att besöka templen, att meditera. Han behärskade thailändska språket, säger mannen.

Enligt tidningen Dallas Morning News ska Aaron Alexis på senare tid umgåtts mycket med en grupp thailändska buddhister som han hade arbetat med på basen i Fort Worth.

"Han ville lämna landet"

Washington Post har talat med en man som arbetar på det buddhisttempel dit Alexis brukade gå. Denne person har en annan bild av skytten:

– Han var mycket aggressiv. Jag fick intrycket av att han skulle kunna ta livet av sig.

Näre vännen Nutpisit Suthamtewakuls hustru Kristi säger till Dallas Morning News att Alexis på senare tid uttryckt sin frustration gentemot den amerikanska regeringen för att den inte betalade honom det militären var skyldig sedan tidigare, och att han inte hade fått tillgång till det stöd som veteraner normalt får.

– Han ville lämna landet. Han verkade vara trött på Amerika, säger kvinnan till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.