Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skorstenen kan bli en dödsfälla

Huset utanför Tidaholm där sex personer dog.Foto: Mikael Fritzon / Epa / Scanpix

En kamin misstänks ligga bakom dödsbranden utanför Tidaholm, då sex personer dog.

Besiktningsmannen Uhlo Pettersson menar att många husägare slarvar med sotningen – vilket kan vara livsfarligt.

– Huset kan övertändas på tio minuter, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand efter eldsvådan i Härja, som upptäcktes på söndagen.

Det finns ännu inget som tyder på att branden var anlagd. Huset värmdes upp av en kamin, och polisen utreder nu om den kan ha orsakat eldsvådan.

Enligt Brandskyddsföreningen är eldning i öppen spis eller kamin en av de stora brandorsakerna i bostäder.

Det råder sotningsplikt på skorstenar. Kommunen bestämmer sotningsfristen, men det är fastighetsägarens ansvar att se till att det blir utfört.

– Många slarvar med sådant här. Många gånger beror det på okunskap, andra gånger på att man tycker att det kostar en massa pengar, säger Uhlo Pettersson, besiktningsman/arbetsledare på Ulf Öhberg sotare i Enköping och Håbo.

Över tusen grader

Att strunta i sotningen kan utgöra en ren livsfara. Blir det för mycket sot i en skorsten så riskerar sotet att antändas – och brandförloppet kan gå mycket snabbt.

– Om det blir en häftig soteld, så kan man ganska ögonblickligen få temperaturer på över tusen grader i skorstenen. Huset kan övertändas på tio minuter och brinna ned, säger Ulf Öhberg.

För mycket ved

Ett annat problem är att många fritidshusägare saknar kunskap om hur man eldar säkert.

När huset har stått oanvänt en längre tid eldar man ofta för mycket – för att snabbt få upp värmen.

– Ska man värma upp ett kallt hus på en gång finns det ofta risk för överhettning. Många gånger lägger man i för mycket ved, säger Lars Rang, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.