Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skomakaren som tog kebaben till Linköping

Foto: Kindesjö Jakob
LINKÖPING. I dag slukas det kebab som aldrig förr, men 1981 var det annorlunda. Då startade George och Simon en av stans första kebabbarer på St Larsgatan.
- Det gick väldigt segt i början, folk visste inte vad det var för något och man var väldigt tveksam, säger George Wannes.
I början av 1980-talet började kebaben sitt intåg i Sverige. För George Wannes som då drev ett snabbkök på St Larsgatan gällde det att snabbt hänga på den nya snabbmatstrenden.
- Kebab var ju inget nytt för oss, det var ju vardagsmat för oss nere i Turkiet och Armenien.
Men att få i gång ett fungerande kebabkök i Sverige var lättare sagt än gjort. 
- Det var tufft i början, det var väldigt svårt att få tag i maskiner, man var tvungen att åka till Tyskland eller Turkiet för att köpa.

Kebab 1980

Georges bror Simon skaffade utrustningen i Tyskland och i början av 1981 kunde de två bröderna öppna ett av stans första kebabkök.
- Kebaben kom till Linköping någon gång mellan 1980 och 1981, så vi var ute väldigt tidigt.

Svårflörtade kunder

Men kunderna var svårflörtade i början minns George, många vågade inte byta hamburgaren eller korven mot en kebab. Men med tiden ökade populariteten och genombrottet kom i mitten av 80-talet. I början av 90-talet tog George en time-out och ägnade sig åt sitt ursprungliga yrke som skomakare. Men i år var det dags att satsa på kebaben igen, på samma gata som för 26 år sedan. På Trädgårdstorget öppnade bröderna Wannes nyligen snabbköket Kemasapel med ekologisk och fettsnål kebab.
Hur ska en bra kebab se ut?
- Köttet ska ha mycket smak, det ska vara en stark sås gjord på tomater och sen en massa fefferoni.
Vad är det som avgör?
- Kryddningen av köttet, det är det absolut viktigaste. Vi har en egen kryddblandning som vi låter vår leverantör ordna åt oss, men receptet avslöjar jag inte, det är top secret.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!