Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolverkets förslag: Stryk antiken från undervisningen

Skolverket har skickat in ett förslag på en ny kursplan – och vill stryka ”forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700”.
Foto: André Maslennikov/TT / TT NYHETSBYRÅN / ANDRÉ MASLENNIKOV / © André M
Jan Björklund beklagar beskedet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Naina Helen Jåma / TT

Snart kan antiken vara historia. 

Skolverket har skickat in ett förslag på en ny kursplan – och vill stryka ”forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700”. 

– Timmarna räcker inte till, säger Anna Westerholm, chef på Skolverkets läroplansavdelning, till SvD. 

Liberalernas förra partiledare Jan Björklund beklagar förslaget. 

Efter kritik från flera håll togs beslutet att göra om de nuvarande kurs- och ämnesplanerna som varit i kraft sedan 2011. 

Kritiken har bland annat kommit från lärare, elever och föräldrar som ansett att betygskriterierna är svåra att tolka då de är långa och krångliga, skriver TT. 

Med stöd av forskare, lärare, organisationer har man nu tagit fram ett förslag på ändringar i kursplanen. 

Och antiken kan få betala priset för ändringarna. 

Antiken kan strykas från undervisning

Tidigare har ”forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700” lärts ut bland eleverna i högstadiet – men nu föreslår man att det stryks. 

– Vi har gjort en ganska noggrann genomlysning av hur innehåll och timmar stämmer överens och vi vet att historieämnet får bära för mycket. Man har pressat in för mycket. Timmarna räcker inte till, säger Anna Westerholm, chef på Skolverkets läroplansavdelning, till SvD.

Anna Westerholm resonerar att lärare kan plocka bort delar ur kursplanen om tiden inte räcker till. 

– Ibland stannar historieundervisningen på andra världskriget. Efterkrigstiden förtjänar också ordentligt med utrymme, säger Anna Westerholm till tidningen. 

Jan Björklund om Skolverkets förslag: ”Olyckligt”

Alla är dock inte helt nöjda med Skolverkets förslag är Liberalernas tidigare partiledare Jan Björklund som också var Sveriges utbildningsminister under den alliansregeringen. 

”Att stryka Antiken ur historieundervisningen? Olyckligt. Samma förslag kom när jag var minister, men jag stoppade detta”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1176799819542802432

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.