Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolverket vill ha mer fjärrundervisning

Skolverket vill att regeringen lägger fram ett lagförslag om fjärrundervisning. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Statsvetaren Jenny Madestam säger att fjärrundervisningen kommer att få vänta tills vi har en ny regering. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Camilla Thinsz Fjellström, enhetschef vid Skolverket. Foto: Anna Molander

Skolverket föreslår att fjärrundervisning blir möjlig i fler ämnen och i lägre årskurser.

Verket vill att regeringen lägger fram ett lagförslag, uppger Sveriges Radio/Ekot.

Detta var på gång i våras men sköts upp, och nuvarande övergångsregering lägger inte fram några kontroversiella lagförslag.

– Det kommer att få vänta tills vi har en ny regering på plats, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam.

Med fjärrundervisning menas att den undervisande läraren är uppkopplad mot en eller flera elevgrupper i andra lokaler eller skolor.

Enligt nuvarande regler får fjärrundervisningen endast ske i ett fåtal språkämnen.

Lärarnas fack: Riktigt bekymrad

– Vi har en stor lärarbrist i Sverige och det här är ett sätt att möjliggöra för alla elever att få tillgång till kurser som de inte har kunnat läsa annars, säger Camilla Thinsz Fjellström, enhetschef på Skolverket, till SR/Ekot.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger dock till Ekot att hon är riktigt bekymrad, och varnar för negativa effekter för undervisningskvaliteten.

– Jag känner mig faktiskt riktigt bekymrad över den här redovisningen. Att man ska utöka det i fler ämnen, det tror vi inte på. Det kan få väldigt negativa effekter för kvaliteten i undervisningen för eleverna, säger hon.

Vill att regeringen lägger fram ett förslag

Skolverket föreslår att regeringen lägger fram ett lagförslag om utökade rättigheter att fjärrundervisa. Ett sådant var på gång redan i våras, men sköts fram.

Erik Bengtzboe, M, skolpolitisk talesperson, anser att avgående regeringen drog fjärrundervisningen i långbänk. Foto: FREDRIK VENNERLUND

Allianspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna vill att regelverket förändras.

Man anklagade den förra regeringen för att ha dragit ärendet i långbänk.

– Vi välkomnar att Skolverket ser behovet av fjärrundervisning, för det är ett oerhört viktigt element för att garantera undervisning av hög kvalitet över hela landet, säger Moderaternas skolpolitiska talesperson Erik Bengtzboe till Expressen och fortsätter: 

– Tyvärr blev det ett exempel på den avgående regeringens segfärdighet. Förslaget har debatterats i tre års tid. Nu får vi  tyvärr avvakta tills en ny regering är på plats för att kunna genomföra förändringen.

Den tidigare regeringen skyllde på att det tagit tid att gå igenom synpunkterna från olika remissinstanser. Andra propositioner till riksdagen hade också tagit Utbildningsdepartementets resurser i anspråk.

Ett lagförslag kommer att dröja ytterligare

Det blev alltså ingen lagändring innan valet, och med det politiska kaos som rått efteråt lär inget ske i frågan på ett tag.

Den övergångsregering som i nuläget styr landet ska enligt de principer man arbetar efter inte lägga fram några kontroversiella lagförslag eller stora reformer

 – Lagförslag som det finns oenighet kring är inget som en övergångsregering bör ägna sig åt, det är inte realistiskt, säger statsvetaren Jenny Madestam.