Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolverket: Ekström har fel – hon fick rätt information

Utbildningsministern pressas av Expressens Ludde Hellberg.

Utbildningsminister Anna Ekström säger till riksdagens konstitutionsutskott, KU, att Skolverket aldrig informerade henne om att det saknades utrikes födda elever i urvalet för PISA.

Men Skolverket hävdar nu att Ekström har fel och att hon informerades redan i december 2019.

Det rapporterar Ekot.

Det var i juni förra året som Expressen avslöjade att en stor mängd utrikes födda elever felaktigt exkluderats – plockats bort – från att delta i elevstudien PISA 2018. Expressen publicerade både statistiska beräkningar och vittnesmål från rektorer som bekräftade uppgifterna om felaktig exkludering. 

Samtidigt kunde Expressen berätta att Skolverket själva hade misstänkt att det saknades utrikes födda elever i PISA-urvalet, vilket de inte kommunicerat offentligt utan endast nämnt i en fotnot långt ner i den officiella PISA-rapporten.

Svaret till KU 

Och när KU nu har granskat ministerns agerande kring PISA, så har Anna Ekström uppgett att Skolverket aldrig informerade henne om att det saknades utrikes födda elever i urvalet.

”Det hade varit önskvärt att få veta det”, skriver departementet i sitt svar till KU, rapporterar Ekot.

Men Skolverket uppger för Ekot att detta inte stämmer. Myndigheten säger att ministern visst informerades – dagen innan PISA-rapporten offentliggjordes i början av december 2019.

SD KU-anmälde 

KU:s granskning av utbildningsministerns agerande grundar sig på en KU-anmälan från Sverigedemokraterna som gjordes i samband med Expressens publicering förra sommaren. Utskottet har inte granskat de felaktigheter som uppdagats i och med Riksrevisionens PISA-rapport som publicerades i förra veckan. KU har heller inte granskat det faktum att ministerns egna tjänstemän larmat internt om felaktigheter i PISA-studien.

Expressen söker utbildningsminister Anna Ekström.

Moderaternas kritik: ”Regeringen gör allt för att dölja det”

Kristina Axén Olin (M) om uppgifterna kring svenska PISA-studien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.