Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolverket backar nu efter massiva kritiken

Ville stryka antiken ur kursplanen – mötte motstånd.
Förslaget att stryka antikens historia ur kursplanen för historia i grundskolan dras tillbaka.Foto: André Maslennikov/TT / TT NYHETSBYRÅN / ANDRÉ MASLENNIKOV / © André M
Utbildningsminister Anna Ekström, S.Foto: LISA MATTISSON

Efter den massiva kritiken – nu backar Skolverket.

Förslaget att stryka antikens historia ur kursplanen för historia i grundskolan dras tillbaka.

– Reaktionerna har varit många, men dem vi lyssnar på är främst lärare i historia, säger Anna Westerholm vid Skolverket.

Den 25 september skickade Skolverket ut en förändrad kursplan i historia på remiss. Där var antiken borttagen – vilket fick starka reaktioner.

Kritiken var massiv. Bland annat från politikerna. Till exempel skrev den tidigare L-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund på Twitter att ett sådant beslut vore ”olyckligt”.

Ebba Busch Thor kritisk

KD-ledaren Ebba Busch Thor skrev på Expressen Debatt:

”Många av vår tids politiska konflikter bottnar i en stor rotlöshet som är sprungen ur det moderna, globaliserade samhället. För att kunna navigera i dessa svåra farvatten måste elever förstå sin historia. Hur ska detta gå till om antiken stryks ur kursplanen?”

Utbildningsminister Anna Ekström, S, sa dock att hon ville invänta utlåtandet från Sveriges lärare först, innan hon uttalade sig.

– Jag vill visa respekt inte minst för historielärarna. Men när de har sagt sitt kommer jag inte vara rädd att fatta beslut, sa ministern till Expressen förra veckan.

Därför backar Skolverket

Orsaken till att antiken togs bort var att historietimmarna inte räcker till. Historieämnet beskrivs som ”överlastat”. Trots det backar nu Skolverket.

I ett pressmeddelande konstaterar myndigheten att det saknas stöd för förslaget. Därför har man beslutat sig för att antiken ska finnas kvar i grundskolans kursplan.

– Alla har varit överens om att timmarna inte räcker till för historieämnet. Vi valde som en av flera tänkbara lösningar att ta bort antiken. Reaktionerna har varit många, men dem vi lyssnar på är främst lärare i historia och vi ser redan nu att vi behöver hitta en annan lösning, säger Anna Westerholm, chef för Skolverkets läroplansavdelning, i en kommentar.

Ändrade kursplaner

Totalt ser Skolverket över 25 kursplaner i grundskolan.

Skolverkets förslag till förändrade kursplaner har tagits fram efter samråd med lärare och ämnesexperter.

Kursplanerna är nu ute på remiss till den 23 oktober. Därefter går Skolverket igenom synpunkterna och genomför förändringar – innan de slutgiltiga förslagen lämnas till regeringen i december.

Bakgrunden till att kursplanerna ska förändras är kritik från flera håll, bland annat om att betygskriterierna är svåra att tolka.

Källa: Skolverket

Hon fortsätter:

– Vi vill därför gå ut med det här beskedet direkt så att lärare kan fokusera på att lämna synpunkter på annat än antikens vara eller inte vara i kursplanen.

Enligt Anna Westerholm är det dock inte ett alternativ att låta kursplanen vara kvar som den är i dag, med ”är för mycket innehåll i relation till undervisningstiden”.

Vill ha hjälp från lärare

Nu ber hon om lärarnas hjälp.

– Vi måste hitta en lösning som innebär att historielärare får en kursplan med bättre balans mellan innehållet och undervisningstiden utan att viktiga delar tas bort. Det blir en svår nöt att knäcka och vi vill gärna ha lärares synpunkter om det, säger Anna Westerholm i en kommentar.