Här, på koncentrationslägret Dretelj i Bosnien, misstänks Ahmet Makitan ha tjänstgjort som lägervakt. Under de fyra månader han var här misstänks han, enligt åklagaren, för att ha mördat och torterat flera av fångarna. Foto: KRIPOS
Här, på koncentrationslägret Dretelj i Bosnien, misstänks Ahmet Makitan ha tjänstgjort som lägervakt. Under de fyra månader han var här misstänks han, enligt åklagaren, för att ha mördat och torterat flera av fångarna. Foto: KRIPOS

Skolvaktmästaren nekar till krigsbrott

Publicerad
Uppdaterad
Ahmet Makitan, den 43-årige svenske medborgare, som anklagas för krigsförbrytelser i Bosnien nekar till alla anklagelser.
- Han ger ett förfärat intryck över det han lastas för och förnekar bestämt brott, säger hans advokat Ola Salomonsson till TT.
Han träffade sin klient för första gången på onsdagsmorgonen och de fick några timmar på sig att bekanta sig med varandra.
- Ett formellt förhör börjar igen klockan 13 och jag räknar med att det kommer att ta hela eftermiddagen. Det är mycket omfattande anklagelser om svåra brott som riktas mot honom, säger Salomonsson.
De misstankar som riktas mot Ahmet Makitan, som har arbetat som vaktmästare i Sverige, rör grovt folkrättsbrott, mord, människorov och medhjälp till människorov. Han greps under tisdagen efter en lång tids polisarbete.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag