Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Skoluniform om Carin Jämtin får bestämma

Publicerad
Uppdaterad
Likadana jeans, T-shirt och luvtröja - det kan bli klädkoden för svenska skolungdomar.
Förslaget kommer från Carin Jämtin, Socialdemokraternas tillträdande partisekreterare.
Tanken om en skoluniform i den svenska skolan är ett oväntat utspel i tidningen Omvärlden av Carin Jämtin (S).

"Blev en i mängden"

"Carin Jämtin lovprisar skoluniform. Tack vare den blev hon en i mängden. Även skolan i Sverige borde satsa på skoluniform, tycker hon och kan tänka sig jeans av ett och samma märke, T-shirt och luvtröja", skriver Omvärlden som intervjuat S-profilen.
Carin Jämtin tror att det skulle skapa en bättre atmosfär i skolan.
"Det skulle lugna ner modehetsen, tror hon" skriver Omvärlden.
Bakgrunden är att Carin Jämtin själv gick i en skola där alla elever hade uniform - den engelskspråkiga flickskolan Queen Elizabeth High School i Zimbabwe - där hon bodde som barn med sin pappa.
I skolan gick Carin Jämtin klädd i vita strumpor, uppsatt hår - och hatt. Disciplinen var stenhård med morgonbön och sopning av skolgården på fredagar.
Enligt intervjun pluggade Carin Jämtin "som en häst", vilket gav resultat och självkänsla.

Vill inte prata mner om det

Nu vill hon alltså ta konceptet till Sverige. Men när Expressen söker Carin Jämtin är hon inte alls intresserad av att prata om saken igen.
- Hon kan inte prata i dag, säger hennes pressekreterare Christian Scharf.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag