HÄR VÅLDTOGS LINNEA. På den här toaletten på Bjästaskolan i Örnsköldsvik började helvetet för 14-åriga Linnea. Hon våldtogs av en 15-årig skolkamrat, men blev sedan smutskastad av omgivningen - som tog våldtäktsmannens parti - och sviken av de vuxna. Foto: Jonas Forsberg
HÄR VÅLDTOGS LINNEA. På den här toaletten på Bjästaskolan i Örnsköldsvik började helvetet för 14-åriga Linnea. Hon våldtogs av en 15-årig skolkamrat, men blev sedan smutskastad av omgivningen - som tog våldtäktsmannens parti - och sviken av de vuxna. Foto: Jonas Forsberg

Skoltoaletten - här började Linneas helvete

Publicerad
Uppdaterad
Här - på en toalett på Bjästaskolan i Örnsköldsvik - våldtogs Linnea, 14. Våldtäkten, som Linnea polisanmälde, ägde rum 10 mars 2009.
När hon undersöktes av läkare tre dagar senare på Örnsköldsviks sjukhus hade hon svullnader och blåmärken över hela kroppen.

Skolavslutningen

Den 15-årige våldtäktsmannen dömdes, men omgivningen tog hans parti. Linnea orkade inte vara med på skolavslutningen. Men våldtäktsmannen fick komma dit för prästen. 15-åringen kramade lärare, gav blommor till klasskompisar - och fick applåder. På kvällen våldtog han en annan flicka.

Nätmobbningen

Linnea blev utfryst av skolkamraterna - och trakasserad på nätet. 4 000 gick med i en stödgrupp för våldtäktsmannen. Flera hot mot Linnea polisanmäldes, men utredningarna lades ner. Två anmälningar som gäller grovt förtal och övergrepp i rättssak, som SVT tagit del av, lades ner med motiveringen "fortsatt utredning kan inte antas ge ytterligare klarhet i fallet.

Tvingas tillbaka?

Nästa termin börjar Linnéa gymnasiet och kan vara tvungen att flytta tillbaka till Örnsköldsvik, till samma skola som våldtäktsmannen. Just nu pågår en utredning om hennes framtid, där kommunen ska avgöra om man ska betala för internatet där hon nu bor - och trivs. Familjen har redan fått avslag om ekonomiskt bistånd en gång.


De tar beslutet

Jan-Olov Häggström (S), ordförande i humanistiska nämnden. Sitter i socialutskottet:
"Vi måste hitta en lösning som gör att flickan kan gå vidare. Det klart att vi måste stötta flickan. Hon har det jobbigt nog."

Anna-Belle Strömberg (S), vice ordförande i humanistiska nämnden. Sitter i socialutskottet:

"Självklart måste vi lösa det på något sätt. Jag kommer att rösta för ett bifall. Hon måste gå i skolan någonstans där hon känner sig trygg. Det spelar ingen roll ur vilken börs man tar, det är samma skattepengar. Men familjen ska inte behöva betala det."

Camilla Svensson (M), 2:e vice ordförande i humanistiska nämnden. Sitter i socialutskottet:

"Jag tycker absolut inte att hon ska vara tvungen att komma tillbaka hit om hon inte vill det. Som privatperson och medmänniska vill jag att hon ska få som hon vill."

Roger Sandström (S), ledamot i humanistiska nämnden. Sitter i socialutskottet:
"Någon form av positiv lösning bör ske. Jag tycker att kommunen ska se positivt på ärendet."

Agneta Lindgren (S), ledamot i humanistiska nämnden. Ersättare i socialutskottet:

"Ja. Jag kommer att rösta för det. Hon måste få välja var hon ska gå i skolan man kan inte tvinga henne tillbaka, i den situation som råder."

Zenitha Nordfjell (S), ledamot i humanistiska nämnden. Sitter i socialutskottet:
"Det viktiga för mig är att hon mår bra, inte vilken skola som hon går i. Utredningen får visa vad som är bäst."

Anna-Lena Lindberg (C), ledamot i humanistiska nämnden. Sitter i socialutskottet:
"Spontant säger jag ja. Jag har inte tänkt på det, men jag vet redan hur min röst kommer att falla. Jag har svårt att se att jag skulle kunna sätta mig emot det."

Hans Delén (FP) ledamot i humanistiska nämnden. Sitter i socialutskottet:

"Jag tycker att hon borde få gå kvar i skolan. Men det ser svårt ut för henne. Som diskussionen har förts hittills ser det svårt ut att komma fram till en lösning."

Kay Birgitta Lundgren (KD), ledamot i humanistiska nämnden. Sitter i socialutskottet:
"Personligen tycker jag att hon ska få det. Det är ett beslut som måste tas i samråd med föräldrarna. Men det som är klokast för henne måste göras." GT pratade i går kväll med socialutskottet och humanistiska nämnden:

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag