Flera barn uppges ha skadats och flera dödats under skottlossning i Newton. Foto: AP och Sky news
Flera barn uppges ha skadats och flera dödats under skottlossning i Newton. Foto: AP och Sky news

Skolskjutning i USA
- 20 barn dödades

Publicerad

Adam Lanza, 20, misstänks ha skjutit sin mamma Nancy till döds. Sedan tog han med sig tre vapen i hennes bil till skolan där hon arbetade i Newtown, Connecticut, och dödade 20 av hennes elever.

Därefter tog Lanza sitt liv.

Totalt dödades 27 personer vid skjutningarna.

Skjutningen inträffade under fredagen på en lågstadieskola och förskola i Newtown i västra Connecticut. 28 personer uppges totalt vara döda inklusive skytten. 20 av de dödade ska vara barn.

Skytten identifierad

Enligt källor till Courant.com skedde flera av skjutningarna i ett förskoleklassrum.

Vid skjutningarna ska han ha burit flera olika vapen och en skottsäker väst.

Skytten identifierades först av amerikanska medier som 24-åriga Ryan Lanza. Nu uppger Fox News och New York Post att det i stället rör sig om brodern Adam Lanza, 20.

Enligt WNBC beror missförståndet på att Adam Lanza bar sin brors legitimation när polisen fann honom.

När man senare åkte till hemmet i New Jersey befann sig Ryan Lanza där, han ska då ha antytt att brodern kan ha burit hans legitimation.

Ryan Lanza förhördes under fredagen av polisen. AP uppger att Ryan Lanza varit "extremt samarbetsvillig" och att han inte är gripen.

Brödernas mamma Nancy Lanza har identifierats som en av de döda. New York Times uppgav att mamman jobbat på skolan, uppgifter som under lördagen togs tillbaka.

Enligt flera amerikanska medier, bland annat AP, misstänks Adam Lanza först ha mördat sin mamma i deras hem innan han körde hennes bil, en svart Honda, till skolan i Newtown.

Tidigare uppgav medier att även fadern hittats död, vilket inte stämmer. Enligt CNN är pappan omgift och bor i New Jersey. Källor inom polisen uppger till CNN att pappan också ska ha tagits in för förhör.

Adam Lanzas flickvän och en av hans vänner uppgavs tidigare vara saknade i New Jersey, enligt AP. Senare under fredagskvällen citerade AP en polis som uppgav att man talat med flickvännen och varit i kontakt med vännen.

En person är allvarligt skadad

Tidigare under fredagen uppgav borgmästare Mark Boughton, enligt CNN, att tre personer vårdades för allvarliga skador på sjukhuset Danbury. Av dem har två barn avlidit. En av de skadade ska vara en lärare som blivit skjuten i foten.

Pappan till en åttaåring på skolan, Stephen Delgiadice berättar för nyhetsbyrån AP att hans dotter, som klarat sig oskadd, hörde två smällar.

– Det är oroande, speciellt i Newtown, Connecticut, som vi alltid trott var det säkraste stället i Amerika, säger han.

Enligt uppgift till den lokala nyhetssajten Newtown Patch ska även FBI befinna sig på skolan för att utreda skjutningen. Enligt uppgift till sajten har skyttens bil lokaliserats på skolans parkeringsplats.

Oklart antal skadade

Ett stort antal polispatruller befinner sig på platsen, uppger Courant.com, som rapporterar att ett kriscenter för eleverna och deras föräldrar har upprättats i närheten av skolan.

Vid tiden för skjutningen fanns runt 600 barn i åldrarna fem till tio år inne på skolområdet, enligt en förälder till en elev på skolan.

President Barack Obama har informerats av händelsen av FBI-chefen Bob Mueller, han har också talat med Connecticut guvernör Dan Malloy.

Enligt Utrikesdepartementet ska inga svenskar ha skadats vid skjutningarna.

– Vi har inga uppgifter om skadade svenskar. Men vi kollar på det. Det är rätt kaotiskt där, säger Charlotta Ozaki Macias på UD:s presstjänst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag