Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolskjutning i USA
- 20 barn dödades

Flera barn uppges ha skadats och flera dödats under skottlossning i Newton.
Foto: AP och Sky news

Adam Lanza, 20, misstänks ha skjutit sin mamma Nancy till döds. Sedan tog han med sig tre vapen i hennes bil till skolan där hon arbetade i Newtown, Connecticut, och dödade 20 av hennes elever.

Därefter tog Lanza sitt liv.

Totalt dödades 27 personer vid skjutningarna.

FAKTA

Skolmassakrar genom tiderna i USA

Bath School-massakern

Den 18 maj 1927 skedde en serie bombattentat mot en skola i Michigan. 45 personer dog och 58 skadades. De flesta av offren gick i sjätte klass.

Jonesboromassakern

Den 24 mars 1998 sköt en 13-åring och en 11-åring ihjäl fyra elever och en lärare och skadade ytterligare tio personer.

Thurston High

Den 20 maj 1998 i Oregon sköt den då femtonårige skytten ihjäl sin mamma och pappa. Dagen efter sköt han ihjäl två elever på sin skola och skadade ett tjugotal.

Columbine-massakern

USA:s mest uppmärksammade skolmassaker skedde på Columbine High School i Colorado i april 1999. Två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord.

Red Lake-massakern

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

West Nickel Mines

Den 2 oktober 2006 dödades sem flickor vid en massaker mot medlemmar i amishrörelsen. Ytterligare fem flickor skadades.

Virginia Tech

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech och tog sedan sitt liv.

Källa: TT och wikipedia.org.

FAKTA: NEWTOWN

Newtown, Connecticut, ligger cirka åtta mil sydväst om delstatshuvudstaden Hartford och cirka tio mil nordost om New York. Det bor omkring 27 000 personer i Newtown vars befolkning domineras av vit medelkass.
Skjutningen inträffade på den kommunala låg- och mellanstadieskolan Sandy Hook i stadsdelen med samma namn. Skolan är belägen nära stadsdelens centrum som bland annat har ett shoppingcenter och två kyrkor.

(TT)

Skjutningen inträffade under fredagen på en lågstadieskola och förskola i Newtown i västra Connecticut. 28 personer uppges totalt vara döda inklusive skytten. 20 av de dödade ska vara barn.

Skytten identifierad

Enligt källor till Courant.com skedde flera av skjutningarna i ett förskoleklassrum.

Vid skjutningarna ska han ha burit flera olika vapen och en skottsäker väst.

Skytten identifierades först av amerikanska medier som 24-åriga Ryan Lanza. Nu uppger Fox News och New York Post att det i stället rör sig om brodern Adam Lanza, 20.

Enligt WNBC beror missförståndet på att Adam Lanza bar sin brors legitimation när polisen fann honom.

När man senare åkte till hemmet i New Jersey befann sig Ryan Lanza där, han ska då ha antytt att brodern kan ha burit hans legitimation.

Ryan Lanza förhördes under fredagen av polisen. AP uppger att Ryan Lanza varit "extremt samarbetsvillig" och att han inte är gripen.

Brödernas mamma Nancy Lanza har identifierats som en av de döda. New York Times uppgav att mamman jobbat på skolan, uppgifter som under lördagen togs tillbaka.

Enligt flera amerikanska medier, bland annat AP, misstänks Adam Lanza först ha mördat sin mamma i deras hem innan han körde hennes bil, en svart Honda, till skolan i Newtown.

Tidigare uppgav medier att även fadern hittats död, vilket inte stämmer. Enligt CNN är pappan omgift och bor i New Jersey. Källor inom polisen uppger till CNN att pappan också ska ha tagits in för förhör.

Adam Lanzas flickvän och en av hans vänner uppgavs tidigare vara saknade i New Jersey, enligt AP. Senare under fredagskvällen citerade AP en polis som uppgav att man talat med flickvännen och varit i kontakt med vännen.

En person är allvarligt skadad

Tidigare under fredagen uppgav borgmästare Mark Boughton, enligt CNN, att tre personer vårdades för allvarliga skador på sjukhuset Danbury. Av dem har två barn avlidit. En av de skadade ska vara en lärare som blivit skjuten i foten.

Pappan till en åttaåring på skolan, Stephen Delgiadice berättar för nyhetsbyrån AP att hans dotter, som klarat sig oskadd, hörde två smällar.

– Det är oroande, speciellt i Newtown, Connecticut, som vi alltid trott var det säkraste stället i Amerika, säger han.

Enligt uppgift till den lokala nyhetssajten Newtown Patch ska även FBI befinna sig på skolan för att utreda skjutningen. Enligt uppgift till sajten har skyttens bil lokaliserats på skolans parkeringsplats.

Oklart antal skadade

Ett stort antal polispatruller befinner sig på platsen, uppger Courant.com, som rapporterar att ett kriscenter för eleverna och deras föräldrar har upprättats i närheten av skolan.

Vid tiden för skjutningen fanns runt 600 barn i åldrarna fem till tio år inne på skolområdet, enligt en förälder till en elev på skolan.

President Barack Obama har informerats av händelsen av FBI-chefen Bob Mueller, han har också talat med Connecticut guvernör Dan Malloy.

Enligt Utrikesdepartementet ska inga svenskar ha skadats vid skjutningarna.

– Vi har inga uppgifter om skadade svenskar. Men vi kollar på det. Det är rätt kaotiskt där, säger Charlotta Ozaki Macias på UD:s presstjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.