Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolor öppnar efter påsk – smittan ökar bland unga

Kapacitet att kunna vaccinera 1,2 miljoner svenskar per vecka.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus.
Foto: SVERIGES LÄKARFÖRBUND
Gymnasieskola i Malmö.
Foto: JENS CHRISTIAN

Efter påsklovet ska många elever återvända till skolan – samtidigt som smittan ökar snabbt bland ungdomar.

Förra veckan stod personer mellan 10-19 år för näst flest coronafall av alla.

– Jag tycker att det är väldigt tidigt, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus.

I bland annat Skåne och Stockholm ska gymnasieeleverna tillbaka till skolbänken efter påsklovet – efter att Folkhälsomyndigheten hävde rekommendationen om distansundervisning den 25 mars.

Men smittspridningen är stor bland unga svenskar. Vecka 12 stod gruppen 10-19 år för näst flest nya fall i landet, efter gruppen som är 40-49 år. Kurvan pekar tydligt uppåt.

Bekräftade coronafall per vecka och åldersgrupp.
Foto: Folkhälsomyndigheten

”Kan bli som i höstas”

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, tycker att det är för tidigt att öppna upp skolorna.

– Jag tycker att det är väldigt tidigt, med tanke på att smittalen i samhället inte har gått ner. Det känns inte färdigt för det, man skulle behöva få ner talen i samhället.

Annars är risken att det blir som förra hösten, enligt Styrud.

– När man öppnade upp då, stack talen i väg ordentligt.

Johan Styrud har samtidigt förståelse för att det varit svårt för ungdomarna att stanna hemma så länge.

– Jag ser det ur sjukvårdens perspektiv. Sedan kan jag verkligen förstå det från samhällets synpunkt. Man måste väga de sakerna mot varandra, och då kanske det inte är helt rimligt nu.

Nytt fenomen

Det är först senaste veckan som 10-19-åringar blev den grupp som smittan sprids näst mest i. Tidigare har äldre personer och unga vuxna stått för en större del av de nya fallen.

Enligt Johan Styrud finns det tecken på att den brittiska mutationen sprids mer bland unga – men ökningen bland tonåringar tror han också hänger ihop med att varianten är mer smittsam.

– Den verkar sprida sig mer i samhället, och då ska yngre människor få den också.

Men det är däremot väldigt ovanligt att barn blir svårt sjuka. I Stockholmsvården är i dag trycket högt, men det är främst personer som är födda på 1960- och 1970-talet som läggs in, säger Styrud.

Distansundervisning i flera län

Flera regioner har beslutat att fortsätta med distansundervisning i olika omfattning. I Västra Götaland ska gymnasieelever studera på runt 80 procent på distans, och även i Uppsala län och Västerbotten blir det kombinerad distans- och närundervisning på gymnasiet.

Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund har varit kritiska till att öppna skolorna.

Utbildningsminister Anna Ekström säger i en skriftlig kommentar: 

Att få vara på plats i skolan är viktigt för eleverna – både på kort och lång sikt - och vi ser att det är regionala skillnader i smittspridningen. Om distansundervisning inte behövs på en ort är det bra att skolan där kan vara öppen. Men faran är verkligen inte över, även om Folkhälsomyndighetens nationella rekommendation om fjärr- och distansundervisning i gymnasieskolan upphörde den 1 april. De regionala smittskyddsläkarna kan fortfarande rekommendera att skolor ska stänga helt eller delvis och övergå till fjärr- eller distansundervisning, om det är nödvändigt av smittskyddsskäl lokalt eller i den aktuella regionen”.

”Omöjligt upprätthålla social distans i skolan”

Lärarförbundets ordförande om att distansundervisning upphör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.