Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolmördaren fick inspiration från hatvideor på Youtube

Skolmördaren Anton Lundin Pettersson tittade på nazistiska och rasistiska filmer på nätet innan dådet.
Foto: REX SHUTTERSTOCK / REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Nazism och rasteorier på Youtube.

Det var en central del av skolmördaren Anton Lundin Petterssons rasistiska värld på nätet.

Före attacken på grundskolan Kronan i Trollhättan tog gärningsmannen del av flera filmer med rasistiska och nazistiska inslag på Googles plattform. 

Google och dess videotjänst har de senaste veckorna kritiserats för bristande kontroll över vilket material som sprids och får synas i bolaget kanaler. 

Expressen har i flera granskningar visat hur material som präglas av hat och våld – och som till och med innehåller olagligheter – sprids på Youtube, som ägs av Google. 

EU har tidigare tydliggjort för internetföretagen att de bör ta tydligare krafttag mot spridningen av extremistiskt, hatfullt och olagligt innehåll på plattformarna. Frågan om IT-jättarnas ansvar har diskuterats på toppnivå i EU, vilket Expressen tidigare har rapporterat om.

New York Times undersökte i förra veckan hur Youtubes algoritmer främjar extremt och konspirationsteoretiskt innehåll på sajten. I en ledartext skrev tidningen: 

"Med dess miljardtals användare kan Youtube vara ett av 2000-talets mest kraftfulla verktyg för radikalisering". 

En av dem som tagit del av ideologiskt hatmaterial på Youtube var Anton Lundin Pettersson som i oktober 2015 dödade tre personer på skolan Kronan i Trollhättan innan han själv sköts till döds av polisen. 


LÄS MER: Youtubes sökförslag främjar extrema filmer 


Maskerad med svart rock, hjälm och svärd gick Anton Lundin Pettersson in på grundskolan i Trollhättan och mördade tre personer i vad som är Sveriges värsta skoldåd genom tiderna.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Gillade nazist-klipp och bilder på Hitler

Anton Lundin Pettersson valde ut sina offer baserat på deras hudfärg och polisen beskrev det som ett hatbrott med rasistiska förtecken. Maskerad med svart rock, hjälm och svärd med vitt smink i ansiktet och glitter i håret gick han in på grundskolan i Trollhättan och mördade tre personer i vad som är Sveriges värsta skoldåd genom tiderna. 

I ett avskedsbrev lade skolmördaren skulden på invandrarna och samhället.

"Ni drev mig till det här. Blodet är på era händer", skrev han i avskedsbrevet. 

En granskning av gärningsmannens nätaktiviteter visade att han på Youtube gillade flera nazistiska klipp med marscherande nazityska soldater och bilder på Adolf Hitler från Führerns högkvarter Berghof i Bayern. 

Bland det ideologiska nätmaterialet som Lundin Pettersson uppskattade fanns också den invandringsfientlige Youtubeprofilen Angry Foreigner, eller En Arg Blatte Talar som han också kallar sig. Skolmördaren hade gillat inslag där Angry Foreigner bland annat undrade varför Sverige är "våldtäktshuvudstaden nummer ett i Europa":

– Att det beror på vår massiva invandring. Vi importerar tusentals personer från länder som Mellanöstern och Afrika - ställen som inte har de bästa åsikterna om kvinnors rättigheter, sa Angry Foreigner i inslaget.

Anton Lundin Pettersson gillade flera nazistiska klipp med marscherande nazityska soldater och bilder på Adolf Hitler.
Foto: / AP

Anton Lundin Pettersson följde hatkonton 

Fyra dagar efter dådet på Kronan lade Angry Foreigner ut en video på Youtube där han tog upp skolmorden:

– Så mördaren gillade en av mina videor på Youtube. Han hade också bra musiksmak och videospelssmak. Vad är poängen? Han kanske var ett fan av mina verk, men jag är inte ett fan av hans, sa han och tillade att det som hänt var "en fruktansvärd tragedi i ordets alla bemärkelser".

Expressen har varit i kontakt med personen bakom kontot "Angry Foreigner" som hänvisar till sitt tidigare uttalande. 

Bland det ideologiska nätmaterialet som Lundin Pettersson uppskattade fanns den invandringsfientlige Youtubeprofilen Angry Foreigner.

En av de högerradikala ideologer som Anton Lundin Pettersson följde var Youtubeprofilen Marcus Follin, eller The Golden One som han kallar sig i nätsammanhang. Follins Youtubekanal har drygt 74000 prenumeranter och hans klipp har visats över nio miljoner gånger. Follin har på nätet argumenterat emot begrepp som "alla människors lika värde", pratat om "judefrågan" och betonat vikten av genetiken när det gäller svenskheten.

Follin har också deltagit i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens poddcast Radio Nordfront - ett inslag som också sprids på Youtube.

– Jag är så klart vänligt inställd till Nordiska motståndsrörelsen annars hade jag inte varit med här liksom, sa han i poddcasten.


LÄS MER: Anklagelsen mot Google: Lagt miljoner på lobbying


"Återspeglar den världsbild han rörde sig i"

Författaren Åsa Erlandsson har i sin bok "Det som aldrig fick ske" skildrat attacken på grundskolan Kronan i Trollhättan och Anton Lundin Petterssons liv före attentatet. 

Klippen som han tog del av på Youtube går i linje med den sammantagna bild av världen som han rörde sig i och hämtade sina åsikter ifrån, menar Åsa Erlandsson. 

– Det handlar mycket om att man klipper och klistrar från olika ideologier och skapar sin egen världsbild, i det här fallet en högerextrem världsbild, säger hon. 

Åsa Erlandsson säger vidare att Anton Lundin Pettersson påverkades av det faktum att han ”konsumerade och marinerade sig i” Hitler-vurmande filmer och klipp av hatpredikanter i flera års tid. 

Polisens gärningsmannaprofilgrupp skrev i sin rapport att materialet bidrog till att ge honom en mental förberedelse före skolattacken i Trollhättan. 

– Det är klart att man inte blir en mördare bara för att man tittar på våldsamma filmer och spelar våldsamma tv-spel, säger Åsa Erlandsson och fortsätter:

– Men när någon redan är inne på fel spår och brottas med mängder av problem som Anton Lundin Pettersson gjorde så blir det ett sätt att bygga upp sig själv och rusta sig för att klara av det han sedan skulle göra. 

Expressen har sökt Googles Sverigechef Anna Wikland.
Foto: ANETTE LINDFORS PERSSON / IBL

Polisen återskapade materialet

Efter skolattacken i Trollhättan gick polisen igenom det material som Anton Lundin Pettersson tagit del av på flera olika sajter, däribland Youtube. 

– Vi kunde återskapa det mesta av det han hade tittat tagit del av på sin dator på Youtube och andra liknande sajter där man kan titta på filmer. Vi kunde förstå vad han var intresserad av och vad han hade tittat på när han levde, säger polisen Sten-Rune Timmersjö som utredde fallet. 

Sten-Rune Timmersjö säger att Anton Lundin Pettersson hade visat intresse för filmer från andra världskriget och Adolf Hitler. Han har tidigare beskrivit gärningsmannen som en "jättegåta". 

– Han är ju en jättegåta på så sätt att han tittade på saker, han spelade sina spel men han var inte så där jätteaktiv på internet förutom spelen, sade han till Expressen i oktober 2016. 

Expressen har sökt Googles Sverigechef Anna Wikland, Google Sveriges presstalesperson Farshad Shadloo och Marcus Follin som står bakom Youtube-kontot "The Golden one". 


LÄS MER: Karin Olsson: Algoritmen är världens mest korkade redaktör

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.