Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolledare döms för 21 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn

Jobbade på skola – förgrep sig på elever.
Domen föll i Stockholms tingsrätt på onsdagen. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

En 9-årige elev fick läshjälp av skolledaren – då förgrep han sig på pojken.

Nu döms han för 21 fall av grova sexuella övergrepp mot barn – till två och ett halvt års fängelse.

– Det rör sig om brott av allvarligt slag, säger rådmannen Tomas Zander i ett pressmeddelande. 

Skolledaren som är en man i 40-årsåldern arbetade på en låg- och mellanstadieskola i Stockholms innerstad. Förutom hans högt uppsatta roll inom skolan så höll han i egna lektioner.

Det var under hösten 2016 som de sexuella övergreppen mot en 9-årig elev började. Då behövde pojken läshjälp och fick stöd av skolledaren. När de hade suttit i en läshörna på skolan hade mannen stoppat in sin hand innanför pojkens kläder och rört vid pojkens könsorgan.

Vid ett annat tillfälle, när de befann sig i mannens bostad, hade han dragit av pojkens kläder och rört vid barnet.

21 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn

I dag dömdes skolledaren för 21 fall av grova sexuella övergrepp. Enligt rättens ordförande Tomas Zander har skolledaren: ”utnyttjat sin ställning och missbrukat särskilt förtroende genom att begå sexuella övergrepp mot en nioårig elev. Detta har sammantaget inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet”. Brotten bedöms som grova främst då mannen varit pojkens lärare.

Mannen döms till två och ett halvt års fängelse. Han ska även betala sammanlagt 154 200 kronor i skadestånd.

Skolledaren har delvis erkänt sitt handlande men hävdat att det skett vid färre tillfällen. Han har sagt att övergreppen bara skett 6-8 gånger.

Han frikänns från övriga anklagelser som han stått åtalad för. Anklagelserna gällde två andra före detta elever som, enligt åklagaren, utgjorde sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

I det ena fallet har det inte kunnats bevisa att målsägande var under 15 år. I det andra, gällande utnyttjande av barn för sexuell posering, har brottet bedömts vara av normalgraden och har därför preskriberats.

Tre nyheter att hålla koll på i dag.