Folkpartiets krav går igenom trots kritik från flera tunga instanser. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger nej till förslaget med motiveringen att "en sådan notering kan undergräva en redan utsatt elevs självkänsla än mer". Foto: Stefan Forsell
Folkpartiets krav går igenom trots kritik från flera tunga instanser. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger nej till förslaget med motiveringen att "en sådan notering kan undergräva en redan utsatt elevs självkänsla än mer". Foto: Stefan Forsell

Skolket åter i betyget

Publicerad
Uppdaterad
Skolinspektionen, skolverket och barnombudsmannen är kritiska till kravet.
Trots detta kommer regeringen inom kort att besluta att skolk skrivs in i skolbetyget.
- Jag blir förvånad över den typen av reaktioner från våra tunga skolmyndigheter. Det är inte konstigt att vi har problem i svensk skola med den attityden, säger Jan Björklund (FP) till Svenska Dagbladet.
Utbildningsminister Jan Björklund har länge velat skriva in olovlig frånvaro i betygen. Från hösten 2012 kommer förslaget bli verklighet. Dock kommer det inte finnas med på studentbetyget, uppger Svenska Dagbladet.

"Resultaten sjunker"

- Att eleverna inte är närvarande är en orsak bland flera till att resultaten sjunker. På ingen arbetsplats i vuxenlivet kan man komma och gå som man själv vill. Det ska man inte kunna göra i skolan heller, säger han till Svenska Dagbladet.

Kan undergräva självkänsla

Folkpartiets krav går igenom trots kritik från flera tunga instanser. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger nej till förslaget med motiveringen att "en sådan notering kan undergräva en redan utsatt elevs självkänsla än mer". Även skolverket och Skolinspektionen är kritiska.  Skolverket undrar till exempel om det är skolk om en elev inte är ombytt och sitter på en bänk på idrottslektionen.

"Inte så krångligt"

- Jag blir förvånad över den typen av reaktioner från våra tunga skolmyndigheter. Det är inte konstigt att vi har problem i svensk skola med den attityden Det är klart att man måste definiera vad skolk är, men det är ju inte så krångligt, säger Jan Björklund till Svenska Dagbladet.
Klockan 14 i dag kommer Jan Björklund att hålla en presskonferens med anledning av beslutet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag