Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolkamraterna: Jan Guillou ljuger

Jan Guillou vill inte kommentera kritiken från sina före detta skolkamrater när Expressens reporter Ingvar Hedlund träffar honom på ett hotell i Göteborg.
- Jan Guillou ljuger.
Det hävdar flera av hans gamla klasskamrater på internatskolan Solbacka inför premiären i kväll på filmen "Ondskan".
Klasskamraterna kallar Guillous bok, som ligger till grund för filmen, "falsk" och "lögnaktig".
Jan Guillou skrev den självbiografiska boken "Ondskan" för 20 år sedan. Den har lästs av cirka två miljoner svenskar. Premiären av filmversionen i kväll har föregåtts av en enorm reklamkampanj och en massiv förhandspublicitet. Boken ger en fruktansvärd bild av förhållandena på internatskolan Solbacka i Sörmland där Guillou gick två och en halv termin åren 1959-1962.

Tortyrliknande pennalism

Klassfotot. Guillou påstår att han utsattes för tortyrliknande pennalism, han beskriver hur "elevdomstolen" band honom, hällde ömsom hett, ömsom kallt vatten över hans kropp. "Lärarna såg inte blodet som stänkte, hörde inte razziorna", skriver Guillou, som kallar Solbergainternatet "fascistiskt" och "nazistiskt". Jan Guillou påstår också att det bara är han själv av skolans elever som "fått en ledande ställning eller blivit ett känt namn". Expressen har talat med ett stort antal av Guillous klasskamrater och andra elever som vistades på det slutna internatet under Guillous tid där. I dag är flera av dem läkare, en är teknologie doktor, fyra är företagsledare, en är Baltikumchef vid Världsbanken i New York, flera är jurister, en är fyrstjärnig överste och generaldirektör.

Avfärdar alla boken

De före detta elever Expressen talat med avfärdar samstämmigt de avsnitt i boken "Ondskan" som handlar om Solbacka som lögnaktiga. Expressen träffade i går kväll Jan Guillou på ett hotell i Göteborg. Jag har pratat med några av dina gamla klasskamrater på... - Jag säger inget. ...på Solbacka, och de hävdar... - Jag pratar inte med din tidning och inte med dig. Men det är väl bra om du ger din version? Jan Guillou ser nu irriterat på mig, vänder sig om och försvinner med raska steg.