Jan Guillou vill inte kommentera kritiken från sina före detta skolkamrater när Expressens reporter Ingvar Hedlund träffar honom på ett hotell i Göteborg.
Jan Guillou vill inte kommentera kritiken från sina före detta skolkamrater när Expressens reporter Ingvar Hedlund träffar honom på ett hotell i Göteborg.

Skolkamraterna: Jan Guillou ljuger

Publicerad
Uppdaterad
- Jan Guillou ljuger.
Det hävdar flera av hans gamla klasskamrater på internatskolan Solbacka inför premiären i kväll på filmen "Ondskan".
Klasskamraterna kallar Guillous bok, som ligger till grund för filmen, "falsk" och "lögnaktig".
Jan Guillou skrev den självbiografiska boken "Ondskan" för 20 år sedan. Den har lästs av cirka två miljoner svenskar. Premiären av filmversionen i kväll har föregåtts av en enorm reklamkampanj och en massiv förhandspublicitet. Boken ger en fruktansvärd bild av förhållandena på internatskolan Solbacka i Sörmland där Guillou gick två och en halv termin åren 1959-1962.

Tortyrliknande pennalism

Klassfotot. Guillou påstår att han utsattes för tortyrliknande pennalism, han beskriver hur "elevdomstolen" band honom, hällde ömsom hett, ömsom kallt vatten över hans kropp. "Lärarna såg inte blodet som stänkte, hörde inte razziorna", skriver Guillou, som kallar Solbergainternatet "fascistiskt" och "nazistiskt". Jan Guillou påstår också att det bara är han själv av skolans elever som "fått en ledande ställning eller blivit ett känt namn". Expressen har talat med ett stort antal av Guillous klasskamrater och andra elever som vistades på det slutna internatet under Guillous tid där. I dag är flera av dem läkare, en är teknologie doktor, fyra är företagsledare, en är Baltikumchef vid Världsbanken i New York, flera är jurister, en är fyrstjärnig överste och generaldirektör.

Avfärdar alla boken

De före detta elever Expressen talat med avfärdar samstämmigt de avsnitt i boken "Ondskan" som handlar om Solbacka som lögnaktiga. Expressen träffade i går kväll Jan Guillou på ett hotell i Göteborg. Jag har pratat med några av dina gamla klasskamrater på... - Jag säger inget. ...på Solbacka, och de hävdar... - Jag pratar inte med din tidning och inte med dig. Men det är väl bra om du ger din version? Jan Guillou ser nu irriterat på mig, vänder sig om och försvinner med raska steg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag