Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolinspektionens krav på Campus Manilla

Prinsessan Estelle började i förskoleklass på Campus Manilla i höstas. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var förstås med Estelle första skoldagen. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Skolan Camups Manilla. Foto: TT NYHETSBYRÅN

I ett nytt beslut kräver nu Skolinspektionen att Prinsessan Estelles skola Campus Manilla ska förbättra sitt arbete mot kränkningar, skriver Aftonbladet.

I beslutet påtalas en rad brister som ska vara åtgärdade senast den 1 april 2019.

– Jag kommer aldrig tillåta kränkande behandling på en skola som jag är rektor för, säger skolans nya rektor Carina Hagström-Bergh till Aftonbladet.

Det senaste året har elitskolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm skakats av en rad skandaler. Det har bland annat förekommit uppgifter om kränkningar av elever, vilket i flera fall har anmälts till Skolinspektionen.

I ett nytt beslut från inspektionen kritiseras nu skolans arbete för att förhindra och motverka kränkningar av elever:

"Skolinspektionen konstaterar att Campus Manilla Utbildning AB inte uppfyller författningskraven avseende att:

– Vid skolenheten bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande be handling av elever.

– Huvudmannen ser till att uppgifter om kränkande behandling anmäls till rektorn och huvudmannen samt att uppgifterna utreds."

Nya rektorn: "Kommer aldrig tillåta kränkande behandling"

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att åtgärderna ska vara vidtagna och redovisade skriftligen senast den 1 april 2019.

Campus Manillas nya rektor Carina Hagström-Bergh kommenterar Skolinspektionens beslut till Aftonbladet:

– Det här är en inspektion som vi välkomnat då det här är brister som vi själva upptäckt och påbörjat arbete kring redan innan rapporten kom. Sedan jag tillträdde har vi gjort ett gediget åtgärdsarbete på en rad punkter med fokus på elevhälsa. Jag kommer aldrig tillåta kränkande behandling på en skola som jag är rektor för. Återstående brister kommer att ha åtgärdats inom den tidsram som bestämts av Skolinspektionen.

Hagström-Bergh tillträdde som rektor för Campus Manilla efter att den tidigare rektorn Maija Möller Grimakova nyligen tvingades bort av skolan, vilket ledde till högljudda protester bland föräldrar och lärare.

Expressen har tidigare rapporterat om skandalerna som skakat Campus Manilla, senaste i oktober, då elever på skolan i ett Instagraminlägg skämtat om att kidnappa Prinsessan Estelle.

 

LÄS MER: Interna konflikter skakar elitskolan Campus Manilla 

 

Skolinspektionens krav på åtgärder för Campus Manilla

Se till att:


– samtlig personal som får kännedom om att en elev anser sig vara utsatt för kränkande behandling anmäler alla händelser till rektorn. I detta ingår att se till att det finns tydliga och implementerade rutiner för hur en anmälan ska göras.

– den gällande planen för kränkande behandling är implementerad och känd för personalen i verksamheten.


– planen för att motverka kränkande behandling innehåller en översikt där de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra att elever utsätts för kränkande behandling framgår, liksom en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses påbörjas eller genomföras under kommande året.

 

Ovanstående text är ett utdrag ur Skolinspektionens beslut om Campus Manilla den 29 november 2018.