Skolinspektionen stänger två skolor – elever kan ha utsatts för radikalisering

Skolinspektionen stänger två skolor i Örebro som drivs av Al-Ahzar Stiftelsen, bland annat efter det att Säpo bedömt att barn troligtvis utsätts för radikalisering och rekrytering till våldsbejakande miljöer.

Skolinspektionens beslut beror på yttranden från flera olika instanser, däribland Säkerhetspolisen, Säpo, där det framgår att en person som tidigare suttit i stiftelsens styrelse rest till Syrien för att ansluta sig till IS.

”Enligt Säkerhetspolisen är (den före detta styrelseledamoten) alltjämt en anhängare av våldsbejakande islamism och AA har ett brett kontaktnät inom den våldsbejakande islamistiska miljön i Örebro”, skriver Skolinspektionen i sitt beslutsunderlag.

Radikaliserar barn

Det framgår också i beslutet att barn i verksamheten enligt Säpo ”troligtvis utsätts för radikalisering och rekrytering till en miljö som accepterar våld eller brottslighet som metod för politisk förändring”.

Flera anställda, utöver den före detta styrelseledamoten, ska också ha varit under uppföljning av Säpo med anledning av att det funnits misstankar om att de varit anhängare till den våldsbejakande islamismen i Örebro.

Skolorna som stängs ligger i Vivalla och i Mellringe och meddelades om beslutet under torsdagen, dagen efter det att eleverna gått på sommarlov.

Utbildningsministern: Måste rensas

I ett mejl till TT kommenterar utbildningsminister Anna Ekström att ”extremism och kriminalitet ska rensas ut ur den svenska skolan. Allt annat är uteslutet.”

”De skärpta bestämmelserna för ägar- och ledningsprövning som regeringen såg till att införa, och som började gälla i januari 2019 har nu använts vid ett flertal tillfällen av Skolinspektionen för att sätta stopp för olämpliga ägare till skolor, och det är bra. Det är tydligt att de skärpta reglerna är ett välkommet och kraftfullt verktyg för att stoppa olämpliga huvudmän från att driva skolor”, säger Anna Ekström enligt mejlet.

Al-Azhar Stiftelsen i Örebro har möjlighet att överklaga beslutet.

När en skola stängs är elevernas hemkommuner skyldiga att erbjuda utbildning i en kommunal skola. Eleverna och deras föräldrar kan också i mån av plats välja en fristående skola.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.