Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolinspektionen stänger Lundsberg

Skolinspektionen stänger Lundsbergs skola.
Foto: Mats Endermark

En elev på privatskolan Lundsberg misstänks i helgen ha blivit brännmärkt med ett strykjärn.

Nu har Skolinspektionen beslutat att tillfälligt stänga skolan från och med i morgon.

– Vi ser att de åtgärder man har vidtagit inte på något sätt har räckt till, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen.

Detta har hänt

• I november 2011 polisanmäldes riksinternatskolan Lundsberg efter uppgifter om pennalism.

• I slutet av november riktade Skolinspektionen hård kritik mot Lundsberg för att elever förödmjukats och misshandlats utan att vuxna ingripit.

• I december lades förundersökningen ner sedan elever som pekats ut som offer förnekat att de drabbats.

• I mars förra året krävde barn- och elevombudet skadestånd för en elevs räkning, vilket skolan betalade.

• På hösten samma år ställde Skolinspektionen, med hot om vite, förnyade krav på Lundsberg att komma tillrätta med pennalismen.

• I april i år fann myndigheten att skolan uppfyllde kraven och avslutade sin tillsyn.

• Det har även funnits uppgifter om sexövergrepp på skolan. Uppgifterna lämnades till diskrimineringsombudsmannen, som inte vidtog några åtgärd.

• Under den gångna helgen kom uppgifter om ytterligare pennalism på skolan. Två elever ska ha bränts med strykjärn i samband med en nollning.

Om riksinternatskolorna

• Det finns tre riksinternatskolor: Lundsberg i Värmland, Sigtuna (SSHL) och Grennaskolan. Lundsberg är äldst, grundat 1896. Grennaskolan har funnits sedan 1963.

• Systemet med riksinternatskolor infördes 1970. Motivet var den ökade internationaliseringen och behovet av undervisning för utlandssvenskars barn.

• De tre skolorna har namn om sig som prestigeskolor, men samtliga har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för att elever kränks. I Lundsbergs fall rörde kritiken pennalism, det vill säga att äldre elever utnyttjar och trakasserar yngre.

Några personer som gått på Lundsberg

• Skådespelaren Johan Rabeus

• Greve Ian Wachtmeister

• Författaren Louise Boije af Gennäs

• Företagsledare Michael Treschow

• Prins Bertil

• Prins Carl Philip

• Skådespelare Sven Lindberg

(TT)

Det var i samband med en nollning på privatskolan Lundsberg som nio elever misstänks ha brännskadat en annan elev med ett strykjärn.

Skolan har tidigare uppmärksammats för fall av övergrepp och kränkningar - och så sent som i april i år avslutade skolinspektionen sin granskning av skolan.

– Jag tycker att det är sorgligt att konstatera att så snabbt efter den avslutade tillsynen, bara ett par dagar efter skolstart, inträffar händelser av mycket allvarlig art, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen vid en presskonferens.

Hon fortsätter:

– Jag ser inte det som några enskilda händelser utan som uttryck för den kultur, värdegrund och system som finns på Lundsberg och det är inte på något sätt förenligt med hur det ska se ut på en skola. Vi ser att de åtgärder man har vidtagit inte på något sätt har räckt till. Det är skälet till att vi omedelbart har valt att stänga skolan.

"Skolan kan inte skapa trygghet"

Skolinspektionen föreslår även för regeringen att stoppa statsbidraget till skolan.

– Vi har ett samhällsuppdrag att skydda barn och elever från en utsatt situation och att växa upp och gå i en skola som innebär en kränkande miljö. Skolan kan inte skapa den trygghet som barn och elever har rätt att kräva, säger Ann-Marie Begler.

Skolinspektionens beslut innebär ett tillfälligt verksamhetsförbud för skolan. Det innebär att skolan stängs från och med i morgon, torsdag. Förbudet får gälla högst sex månader.

Kopplat till beslutet är krav på en rad åtgärder som skolan måste vidta för att i framtiden kunna återta verksamheten.

Flertalet övergrepp och fall av kränkningar

I oktober 2011 gjorde Skolinspektionen ett oanmält besök och fann att pennalism förekom. I november samma år polisanmälde Skolinspektionen våld på skolan och en förundersökning inleddes.

Inspektionen fick efter besöket muntliga uppgifter om sexövergrepp på skolan. Detta sågs som frågor inom diskrimineringsombudsmannens ansvarsområde, och uppgifterna lämnades dit. DO vidtog inga åtgärder och polisen underrättades inte.

Förundersökningen om misshandel lades senare ned, då de utpekade offren förnekade att de drabbats.

Beslutet påverkar skolans cirka 200 elever.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.