Skolinspektionen ska granska skolans agerande

Publicerad
Uppdaterad
I fyra veckor uteblev Tevin, 8, från skolan - men trots att skolan har en skyldighet att rapportera det till socialtjänsten dröjde anmälan . I måndags hittades Tevin och hans fyra år yngre bror Elias döda i ett vattenbryn i Sigtuna.
Kritiken mot skolan har varit kraftig - och nu säger Skolinspektionen att man ska granska hur kommunen och skolan agerat.
- Vi har läst och reagerat på den information kommunen lagt ut på sin hemsida, säger Marie Axelsson, chefsjurist på Skolinspektionen, till TT.
Marie Axelsson vill inte bedöma skolans handlande redan nu, men konstaterat att skolplikten är ett delat ansvar mellan skolan, föräldrarna och kommunen, rapporterar TT.
– Men det är väldigt viktigt att man är aktiv, inte släpper taget eller ger upp utan försöker ha kontakt med hemmet till dess barnet kommer till skolan, säger Marie Axelsson.

"Halsfluss och vattkoppor"

Tevin, 8, kom aldrig till skolan när terminen började. Först när Tevin varit borta från skolan i närmare fyra hela veckor anmälde skolan det till Socialtjänsten.
Under den tiden tog skolan kontakt med mamman genom två sms. Där skrev mamman att barnen hade halsfluss och vattkoppor. Och kritiken har varit omfattande mot att det tog så lång tid innan skolan anmälde Tevins frånvaro till Socialtjänsten. Nu ska skolinspektionen alltså granska ärendet.
– Kommer inte skolan vidare i sina kontakter med hemmet har den skyldighet att samverka med andra instanser, som socialförvaltningen eller kanske i vissa fall polis, säger Marie Axelsson till TT.
Skolinspektionen tänker syna hur skolan och Sigtuna kommun har agerat då den åttaårige pojken uteblev från skolan.
– Vi har läst och reagerat på den information kommunen lagt ut på sin hemsida, och beslutat att öppna ett ärende. Vi kommer att begära in en redovisning från kommunen hur deras rutiner för skolpliktsbevakning ser ut. Därefter får vi fundera på om vi vidtar ytterligare åtgärder, säger myndighetens chefsjurist Marie Axelsson.
Förskolan är däremot en frivillig verksamhet, och barnet har alltså ingen skyldighet att gå där. Men även där gäller att om personalen anar oråd har de en plikt att reagera, rapporterar TT.

Fler ska utreda

Även socialstyrelsen ska genomföra granskningar av Sigtuna kommun efter Tevin och Elias död, rapporterar TT. Det är socialförvaltningen i kommunen som ska undersökas.
– Det är ett beslut utifrån det fruktansvärda som hänt, men också utifrån att vi har flera klagomål på Sigtuna sedan tidigare, säger Agneta Krantz, sektionschef vid socialstyrelsens region öst, till Sveriges Radio Uppland.
Eva Hamberg, trygghetschef i Sigtuna kommun välkomnar socialstyrelsens granskning.
– Det tycker vi är jättebra. Vi känner inte att vi har någonting att dölja. Det är bra att det finns en myndighet som kan gå in och granska sådana viktiga ärenden. Vi kommer också själva att göra en utredning, säger Eva Hamberg till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag