Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skolfotot censurerat -
efter Björklundskämt

Melica Flygelholm med skolfotot som det blev till slut.

En gymnasieklass i Stockholm ville – utklädda till kaniner – skämta om Jan Björklund och skolreformen på skolfotot. Men i skolkatalogen hade bilden censurerats till oigenkännlighet.

Namnet på skolreformen var borttaget och Björklunds ansikte hade suddats bort.

– Det är extremt att man inte ska kunna skämta om en politiker, säger eleven Melica Flygelholm, 18, till Expressen.

Många elever på Kungsholmens gymnasium i Stockholm hade sett fram emot skolkatalogen. Men för många av de äldsta eleverna, som fotat så kallade spexbilder inför studenten, blev katalogen en stor besvikelse.

Svenskt Skolfoto, som tagit bilderna, hade censurerat många bilder och tagit bort allt från symboler på klädesplagg till fejkblod.

S3A är en av klasserna som drabbats hårdast av censuren. De ville göra narr av utbildningsminister Jan Björklund (FP) och hans skolreform. Med ett plakat med texten "GY'11 (skolreformen, reds. anm) Killed Us" och en bild av Björklund poserade eleverna utklädda till kaniner, en pik om att de blivit försökskaniner för politikerns reform.

"Det är konstigt"

Men i skolkatalogen hade bilden censurerats. Texten på plakatet var borttagen och Björklunds ansikte hade suddats ut. De censurerade bilderna fick eleven Melica Flygelholm, 18, att skriva ett upprört inlägg på Kungsholmens gymnasiums skoltidning KZINES sajt.

– Jag tycker att alla ska ha rätt att uttrycka sig. Det är extremt att man inte ska kunna skämta om en politiker. Jag menar, det är skillnad om man hade angripit honom som person, men det är konstigt att man inte ska kunna få skämta om skolreformen, säger Flygelholm till Expressen.

Fick inte ha skylt med namn

Även Flygelholms klassbild censurerades av Svenskt Skolfoto. Bilden, som hade party-tema, blev inte alls som klassen hade tänkt sig. Fotografen plockade bort allt från alkoholflaskor till symboler på kläder.

– Jag förstår att de måste censurera till viss del men det blir extremt när man knappt får uttrycka sig alls. Vi hade några roliga skämt från olika fester vi hade varit på. Vissa saker kanske var stötande, men de tog verkligen bort allt, säger Flygelholm.

Blod censurerades

Rektorn Lesley Brunnman förklarar att skolan har ett avtal med Svenskt Skolfoto och att man lyder under deras etiska regler om vad som får förekomma på skolfoton. Brunnman berättar dock att skolan lagt sig i en bild som uppfattats som våldsam och blodig.

Bilden är på klassen IB3 (The International Baccalaureate Program) som på ett skämtsamt sätt ville uttrycka att skolan varit hård, tuff och jobbig. Med en flagga med texten "Fight till the end" ligger klassen blodiga i en hög. Men i skolkatalogen har den röda färgen bytts ut mot grön.

– Vi reagerade på att de var för blodig och valde en annan färg, säger Brunnman.

Företaget förklarar sitt agerande

Anders Dahlgren som är ansvarig utgivare på Svenskt Skolfoto berättar att det var fel att censurera bilden och att företaget kommer att ta kontakt med klassen.

– Det är inte ovanligt att elever vill ha med foton på personer som inte är med på bild. I de allra flesta fall är det personer som inte givit sitt medgivande till att medverka på det sättet och därför tas sådana bilder bort. I detta fallet är det en offentlig person och vi borde gjort bedömningen att bilden skulle lämnas som den var. Samma sak gäller givetvis texten på skylten, säger Dahlgren till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!