SKYLLER PÅ LINNEAS MAMMA. Skolchefen Anders Fager menar att Linnea visst fått hjälp - och att hennes mamma förvärrat situationen. Foto: Jonas Forsberg
SKYLLER PÅ LINNEAS MAMMA. Skolchefen Anders Fager menar att Linnea visst fått hjälp - och att hennes mamma förvärrat situationen. Foto: Jonas Forsberg

Skolchefen: Linneas mamma ställde för höga krav

Publicerad
Uppdaterad
BJÄSTA/STOCKHOLM. 14-åriga Linnea fick all hjälp hon behövde i skolan efter våldtäkten. Det hävdar skolchefen Anders Fager - och la i går skuld på hennes föräldrar genom att säga att hennes mamma förvärrat situationen.
- Om det varit en annan förälder kan jag lova att det här inte hade gått så långt, sa han.
Linneas pappa är chockad över påståendet.
- Det är så långt ifrån sanningen man kan komma, säger han.
Vuxenvärldens svek mot 14-åriga Linnea har upprört hela Sverige.
Linneas mamma Camilla har desperat kämpat för att få stopp på smutskastningskampanjen av sin våldtagna dotter.
När Expressen talade med mamman i torsdags ansåg hon att skolan inte gjort tillräckligt.
- De tog in de som trakasserade mest och sa att de gjorde fel, sa hon.
För att få stopp på mobbningen hade det behövs betydligt mer hjälp, enligt Camilla.

Kritiserar mamman

Skolchefen Anders Fager hävdar dock att skolan inte har gjort för lite.
- Vi gjorde allt i vår makt för att hjälpa henne, sa han till Expressen i går.
Anders Fager riktade kritik mot mamman som kämpat för sin dotters rättigheter efter våldtäkten. Han menar att hon förvärrat situationen.
Men vad har blivit värre?
- Att hon säger att vi i skolan inte gjort tillräckligt. Men vi kan inte stoppa elever från att titta på varandra. Allt annat, varje kommentar, har vi plockat in elever för. Vi har till och med tagit in elever för att de blängt eller tittat.
Fager sa att en del av killarna som blängt kan ha blivit provocerade av att skolpersonalen agerat - och att det kan ha gjort det värre för Linnea.
 Anders Fager använde ordet "överbeskyddande" när han pratade om Linneas mamma och hennes kamp för dotterns trygghet på skolan.
- Vi fick bort att de kommenterade och att de kanske gjorde gester och tecken åt henne. Och där kanske man hade kunnat accepterat att man fick ner det på den nivån. Längre kom vi inte, vi kunde inte få dem att sluta titta och snegla.

Ställde för höga krav

Men Linneas mamma, Camilla ville att skolan skulle göra mer efter våldtäkten. Enligt skolchefen Anders Fager ställde hon för höga krav.
- Mamman ville att vi skulle hänga ut den här killen som en "jävla våldtäktsman", hänga ut honom med namn och bild, på den nivån, sa han.
Linneas pappa har tidigare inte kommenterat något i pressen. Men när han hör hur skolchefen resonerar vill han ändå markera:
- Det är så långt ifrån sanningen man kan komma, säger han.
Även Yvonne Kristoffersson, mamma till Linneas kompis Mikaela, reagerar mycket starkt när hon får höra skolchefens uttalande.
- Det handlar om en förälder som stridit för sitt eget barn, det kan man inte kritisera. Skolan har inte skött sig och mamman har inte accepterat det.
- Just att Linnea haft sådant starkt stöd tror jag har gjort att hon klarat sig igenom det här. Och jag tycker att hennes mamma ska ha en eloge för att hon kämpat så.

"Skyller inte på mamman"

I samtal med Expressen i dag vill Anders Fager poängtera att han inte skyller på mamman.
I går hävdade han dock att hon förvärrat situationen.
- Ja, defintivt, sa han då.
Om det säger Anders Fager i dag:
– Det är inte föräldrarna som ska ha skulden för hela händelsen och hela häxjakten som blivit, det är inte så jag menade.
Han vill poängtera att han syftade till att relationen mellan skolan och mamman förvärrades för att de inte fick till en bra dialog:
- Vi, tillsammans med föräldrarna, hade kunnat hitta lösningar, om vi hade kunnat få till en dialog.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag