Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolborgarrådet förnekar avslag om läxhjälp

Foto: Jan Wiriden

Den ideella organisationen Mattecentrum hjälper över 100 000 elever med läxläsningen.

Enligt ett muntligt besked till Mattecentrums Johan Wendt nekas organisationen 500 000 kronor i bidrag av Stockholms stad med motiveringen att de skulle konkurrera med de kommersiella läxhjälpsföretagen.

Men Stockholms skolborgarråd förnekar nu att beslut är taget.

– Det finns inget avslag, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP), till DN.se

Efter en artikel i Dagens Nyheter på lördagen om att den ideella föreningen Mattecentrum nekas 500 000 kronor i bidrag har reaktionerna i sociala medier varit starka. Många är upprörda över argumentet att bidraget skulle vara orättvist mot kommersiella läxhjälpsföretag.


Lotta Edholm.
Foto: Foto: Tommy Pedersen

Men nu förnekar skolborgarrådet Lotta Edholm uppgifterna. Hon säger att utbildningsförvaltningen inte har fattat något formellt beslut om avslå Mattecentrums ansökan. Att deras verksamhet skulle vara konkurrenshämmande tror hon har uppstått i en argumentation.

– Att Mattecentrum på något sätt skulle konkurrera med något slags oschyssta villkor är fullständigt absurd argumentation som jag tror helt saknar lagutrymme, säger hon till DN.se.

Muntligt avslag

Lotta Edholm säger även till DN att Mattecentrum förhoppningsvis får besked relativt snart efter nyår. Vilken summa det kan röra sig om är oklart.

Men enligt Johan Wendt, Mattecentrums grundare, har han fått ett muntligt avslag via telefon av Katarina Arkehag, enhetschef vid FoU (Forskning och utveckling) i Stockholms stad.

– Jag har även bett om att få ett skriftligt besked. Om det sedan har blivit någon miss i kommunikationen mellan Katarina Arkehag och Lotta Edholm vet jag inte. Men jag blir självklart jätteglad om de backar och vi kan få bidrag, säger han till Expressen.se.

Nekas halv miljon

Johan Wendt säger att kontakten med Lotta Edholm alltid har varit jättebra, men att han blev väldigt besviken när Katarina Arkehag förklarade att de nekas 500 000 kronor i bidrag med anledning av att bidraget skulle vara orättvist gentemot läxhjälpsföretagen.

– Jag blev jätteledsen och besviken. För mig handlar det om demokrati. Det är väl jättebra att det finns barn vars föräldrar kan betala för läxhjälp, men dem som inte har det ska också kunna få hjälp, säger han.

Mattecentrum har funnits sedan 2008 och hjälper över 100 000 barn gratis med att bli bättre på matematik, både via nätet och genom att hålla "räknestugor" på 18 platser runtom i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.