Skolbarn vägrar gå på smutsiga skoltoaletter

Publicerad

Smutsiga skoltoaletter – aja baja...

Sju av tio skolelever vägrar att gå på toa på skolan och håller sig i stället en hel dag.

Det framkom av en undersökning som SVT:s Rapport presenterade på torsdagskvällen.

Den kända skolöverläkaren Sophie Ekman har stångat sin panna blodig i 30 år för bättre skoltoaletter.

– Det är skadligt att hålla sig och flickor kan få urinvägsinfektioner om de inte kissar, säger Sophie Ekman till Expressen.

Smutsiga och trista skoltoaletter där det ibland är kiss på golvet och så dåliga dörrar att andra elever kan tjuvkika.

Det är inte alls ovanligt i svenska skolor – och är ett ämne som kommer upp med jämna mellanrum.

Rapport visade att problemet fortfarande finns i många skolor – och att elever drar sig för att gå på toa och i stället håller sig.

– Vi har kämpat för bättre skoltoaletter i minst 30 år. Det är fruktansvärt på vissa skolor. Under de senaste 40 åren har toaletterna varit undermåliga och elever kan kika in och titta på andra elever som sitter på toan, säger Sophie Ekman, mångårig skolöverläkare i Solna och känd för att i många år ha arbetat för att förbättra barn och ungdomars skolmiljö.

– Frågan om smutsiga skoltoaletter och elever som inte vågar eller vill gå på toan under en hel dag är jätteallvarlig – men ingen tar i frågan. När jag och andra har stött på i kommunen är det oftast ingen som vill ta ansvaret, säger Sophie Ekman.

Hon varnar för de medicinska riskerna.

– Urinvägsinfektion är en av de vanligaste infektionerna som drabbar kvinnor. Om man håller sig ökar risken för urinvägsinfektion, dessutom mår man ju inte bra av att hålla sig.

– Jag vet också att det nästan inte finns några barn som vill gå och bajsa i skolan.

Hur ofta bör en skolelev gå och kissa?

– Man bör tömma blåsan var tredje, fjärde timme – annars mår man inte alls bra, säger Sophie Ekman.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger till Rapport att man måste ställa högre krav på kommunerna för att skoltoaletterna ska bli bättre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag