Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolbarn vägrar gå på smutsiga skoltoaletter

Smutsiga skoltoaletter – aja baja...

Sju av tio skolelever vägrar att gå på toa på skolan och håller sig i stället en hel dag.

Det framkom av en undersökning som SVT:s Rapport presenterade på torsdagskvällen.

Den kända skolöverläkaren Sophie Ekman har stångat sin panna blodig i 30 år för bättre skoltoaletter.

– Det är skadligt att hålla sig och flickor kan få urinvägsinfektioner om de inte kissar, säger Sophie Ekman till Expressen.

Smutsiga och trista skoltoaletter där det ibland är kiss på golvet och så dåliga dörrar att andra elever kan tjuvkika.

Det är inte alls ovanligt i svenska skolor – och är ett ämne som kommer upp med jämna mellanrum.

Rapport visade att problemet fortfarande finns i många skolor – och att elever drar sig för att gå på toa och i stället håller sig.

– Vi har kämpat för bättre skoltoaletter i minst 30 år. Det är fruktansvärt på vissa skolor. Under de senaste 40 åren har toaletterna varit undermåliga och elever kan kika in och titta på andra elever som sitter på toan, säger Sophie Ekman, mångårig skolöverläkare i Solna och känd för att i många år ha arbetat för att förbättra barn och ungdomars skolmiljö.

– Frågan om smutsiga skoltoaletter och elever som inte vågar eller vill gå på toan under en hel dag är jätteallvarlig – men ingen tar i frågan. När jag och andra har stött på i kommunen är det oftast ingen som vill ta ansvaret, säger Sophie Ekman.

Hon varnar för de medicinska riskerna.

– Urinvägsinfektion är en av de vanligaste infektionerna som drabbar kvinnor. Om man håller sig ökar risken för urinvägsinfektion, dessutom mår man ju inte bra av att hålla sig.

– Jag vet också att det nästan inte finns några barn som vill gå och bajsa i skolan.

Hur ofta bör en skolelev gå och kissa?

– Man bör tömma blåsan var tredje, fjärde timme – annars mår man inte alls bra, säger Sophie Ekman.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger till Rapport att man måste ställa högre krav på kommunerna för att skoltoaletterna ska bli bättre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.