Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolbarn hålls hemma efter trakasserierna

Somaliska familjer i Forserum, i Nässjö kommun, har trakasserats under en längre tid.

Nu håller föräldrarna barnen hemma från skolan.

– Våra somaliska elever har inte kommit till skolan den här veckan, säger Annika Bertling, rektor vid Rosenholmsskolan i Forserum.

Ett ungdomsgäng har satt skräck i de somaliska familjerna i Forserum i Nässjö kommun, uppger SVT Jönköpingsnytt. Nu har de somaliska familjerna valt att hålla barnen hemma från skolan.

Rosenholmsskolan i Forserum har inte sett till de somaliska barnen sedan skolan började nu i veckan.

– Vi har haft kontakt med barnens föräldrar och de är medvetna om att skolan är en trygg och säker miljö, men säger att det handlar om andra saker i samhället, säger Annika Bertling, rektor vid Rosenholmsskolan.

"Vi saknar dem"

I torsdags hölls ett möte i Centrumkyrkan i Forserum om situationen. Under mötet deltog flera politiker och somalierna fick berätta om sin situation.

– Vårt mål är att få barnen att känna sig trygga och må bra. Vi hoppas verkligen att barnen kommer till skolan snart, både vi och deras klasskamrater saknar dem, säger Annika Bertling.

"Går inte att leva här just nu"

Somaliska föreningen i Forserum uppmanar nu sina medlemmar att flytta från samhället med anledning av trakasserierna.

– Jag gillar verkligen den här platsen men det går inte att leva här just nu, säger föreningens representant Abdula Abdi Dhinbil till SVT Jönköpingsnytt.

För ett år sedan bodde omkring 160 somalier i trakten. Nu har runt 100 av dem flyttat därifrån.

– Polisen kommer hit och tar namn och vittnesuppgifter, sedan åker de härifrån och det händer ingenting. De flesta i Forserum är bra, men den här lilla gruppen gör det svårt att bo kvar, säger Abdula Abdi Dhinbil till SVT Jönköpingsnytt.

Gänget som trakasserar somalierna uppges bestå av ungefär sex till tio personer i åldern 15-20 år.

Tre anmälningar

På onsdagseftermiddagen höll polisen och kommunen en presskonferens i Centrumkyrkan i Forserum.

– Sedan första december 2011 finns det tre anmälningar som kan kopplas till somalier, sa Håkan Lindkvist vid Jönköpingspolisen, under presskonferensen.

Dessa tre fall gäller en misshandel, en skadegörelse och ett ofredande.

"Vi behöver inflyttning"

Kommunen pratade även om torsdagens möte med den somaliska föreningen.

– Jag klargjorde väldigt tydligt från kommunens sida att vi behöver inflyttning av invandrare och flyktingar till vår kommun för kommunens tillväxt, säger kommunalrådet Anders Karlsson.

Han betonade att lösningen inte är att flytta.

– Vi måste ta tag i de här bekymren, lösningen är inte att flytta, säger Anders Karlsson.

Enligt honom så kommer barnen att gå i skolan i morgon.

– Jag utgår från att de här barnen är i skolan i morgon och att tryggheten upprättats senast i morgon, säger Anders Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.