Skolans svar efter kritiken: ”Ett misstag”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Obs! Genrebild.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT

En video inspelad i matsalen på gymnasieskolan Rudbeck i Sollentuna, i vilken elever genomförde en dans, fick spridning i sociala medier under förra veckan.

Nu säger skolchef Linus Nygren att skolan tar avstånd från dansen och att man kommer införa åtgärder för att det inte ska ske igen.

– Utifrån det som hänt har eleverna gjort ett misstag och det vet de om, säger han.

Videon från gymnasieskolan Rudbeck spreds snabbt i sociala medier. I den syns flera elever dansa i matsalen under skolans årliga spexvecka.

I sociala medier har flera reagerat och menat att koreografin var olämplig.

Linus Nygren, skolchef på Rudbeck, säger nu att två rektorer på skolan är med i planeringen inför spexveckan, men att de inte vetat om den aktuella dansen.

– Det var ingenting som var planerat utan eleverna fick idén bara någon timme innan och genomförde den utan någons vetskap i matsalen, menar han och fortsätter:

– Efter det har rektorerna pratat med eleverna om hur det här uppfattas och de insåg ganska direkt att det inte alls blev bra. De mår dåligt över att de fick den idén och genomförde den.

Linus Nygren säger vidare att skolan har fått mejl från personer som påpekat att dansen var olämplig.

– Vi svarar ju att ja, det är olämpligt och vi tar avstånd från den typen av dans och hur den kan uppfattas.

”De lär sig av det”

Spexveckan är återkommande på Rudbeck och hålls varje år i november. Inför nästa år kommer skolan att införa åtgärder.

– Vi kommer ha ännu mer dialog med nästa års elever kring vilka ramar har vi att förhålla oss till, vad vår värdegrund står för. Det har man gjort i år också och man lyckades nästan, säger Linus Nygren.

Han fortsätter:

– Utifrån det som hänt eleverna har gjort ett misstag och de vet de, det kommer att göras misstag. Med 2300 tonåringar i ett hus så kommer det ske misstag.

– Det viktiga från oss som och jobbar här på skolan att prata med eleverna så att de inser att de gjort ett misstag och att de lär sig av det. 

Se mer:

Skolpersonal flaggar för att små skolbarn runt om i Sverige leker lekar baserade på den våldsamma serien Squid Game.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.