Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skolans nya vardag: Mord bakom hörnet

Mordplatsen i Södertälje. På platsen har anhöriga ställt ljus och en bild av den mördade.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
En man sköts ihjäl i Södertälje den 4 december.
Foto: JANNE ÅKESSON / Swepix

Den senaste dödsskjutningen skedde bara några hundra meter från en grundskola. 

Platsen var Södertälje. 

Det blev det 60:e mordet i Sverige i år. 

Det är en ny vardag för elever och lärare som i flera fall hamnat nära skjutvapenvåldet.

– Föräldrar kommer till utvecklingssamtalen i skyddsvästar, berättar en lärare som arbetat länge i Järva, som liksom Södertälje varit hårt drabbat av mord i närheten av skolor.

”Gunvor”, som är i 60-årsåldern, har arbetat som lärare i Järva hela sitt yrkesliv och vant sig vid en våldsam och hotfull arbetsmiljö.

Att bli kallad ”hora”, få höra ”jag ska knulla din mamma” och bevittna brutala slagsmål är vardag för henne och hennes kolleger, berättar hon. 

På skolan säger eleverna att jag är smutsig. Med ’smutsig' syftar de på att jag är vit och kristen

– Jag har övervägt att ha skyddsväst på mig. Alla andra har ju det. Till och med föräldrarna, de kommer till utvecklingssamtalen i väst. Det är inga konstigheter, stoppet i skolan är bara ett av många för dem.

Håret är ljust och bakåtkammat i en tofs. 

– På skolan säger eleverna att jag är smutsig. Med ’smutsig' syftar de på att jag är vit och kristen.

Hon fortsätter:

– Rör mig inte, du är smutsig, kan de skrika.

Hot mot lärare

Varannan lärare har utsatts för fysiskt våld av elever; sju av tio i situationer där elever betett sig aggressivt eller allmänt hotfullt.


I rapporten ”Håll käften kärring” framgår att hot och våld är vanligt i fritidshem, förskoleklass och årskurserna 1-6.


Nästan hälften av högstadielärarna och mer än var femte gymnasielärare har utsatts för en hotfull situation av en elev de senaste två åren. Det visar Lärarförbundets rapport När tryggheten brister.


Källa: Lärarförbundet

”Hörde dem försöka ta sig in”

Hon berättar att elever sökt upp henne hemma efter att hon tillrättavisat en elev i klassrummet. 

– Han började förfölja mig ett par gånger efter att jag jobbat kväll. Jag bryr mig inte så mycket egentligen, men han sa: ”akta dig” och sånt.

Vid ett tillfälle stod han och hans kompisar utanför dörren, berättar hon.

– Jag hörde hur de försökte ta sig in genom dörren. Sedan kom typ 53 sms med innebörden att jag skulle akta mig, det kom bilder på mig också. De skickade texter ur raplåtar.

Rent krasst är det pengarna som gör att hon jobbar kvar och hon bor fint på en exklusiv adress. 

Men hon känner också en slags revanschlust. 

– Jag är inte rädd på jobbet men det är obehagligt. Det är väldigt höga löner och det hjälper till. De ska inte få mig att flytta, jag trivs ju ändå.

Bland personalen har man resignerat säger hon, och snacket går dem emellan om vem man ska akta sig för, berättar hon. Vem som har farliga familjemedlemmar eller själv är aktiv. 

Har du försökt att ta detta vidare och larma om situationen för dig själv eller de aktuella barnen?

– Aldrig i livet att jag skulle göra en orosanmälan. Jag vill inte ha problem. För det andra blir det aldrig någon fortsättning. Det stannar bara där.

”Gunvor” berättar att hon aldrig skulle åka kollektivt till jobbet.

 – Det känns för otryggt. 

Istället har hon ordnat med en egen garageplats från en man som mot betalning bevakar så att hennes bil inte blir skadad. 

”Har ingen impulskontroll”

Kerstin Aronsson är skolsköterska och har jobbat på Rinkebyskolan i Järvaområdet i över 30 år. 

Hon menar på att en del av jobbet är att hantera att ”grodor hoppar ur munnen” på barnen.

– Och grodorna kan innehålla sådant som kan uppfattas hotfullt. Vi jobbar med barn. Deras hjärnor har inte växt klart än och de saknar impulskontroll ibland. Då kan de vräka ur sig saker men det bemöts bäst med ett lågaffektivt tillvägagångssätt. 

Kan du känna dig otrygg på jobbet?

– Nej. Det är klart att det kan finnas situationer när personer som inte hör till vår skola befinner sig i entrén till exempel men då är det ganska effektivt att enkelt fråga vad de gör där och om de inte har något ärende så kan de gå därifrån. 

En man sköts ihjäl i Södertälje den 4 december.
Foto: JANNE ÅKESSON / Swepix

Södertälje: Sju mord - 100 000 invånare

I flera år har Järva varit i fokus kring skjutningar och gängkonflikter. Den senaste tiden har dock Södertälje seglat om som värst i klassen med flera dödsskjutningar och hämndattacker på kort tid. 

Sju mord – i en stad med 100 000 invånare.

– Södertälje är Sveriges mest polisiärt prioriterade område just nu, säger kommissarien Gunnar Appelgren i Expressens krimpodd Krimrummet. 

Både Järva och Södertälje är betraktade som särskilt utsatta områden enligt polisens bedömningar. 

Drygt 700 skjutningar i Sverige har skett i närheten av grundskolor under de senaste tre åren, enligt en granskning från SVT.  

Södertälje har extremt hög polisnärvaro just nu. Enligt poliskommissarien Gunnar Appelgren den högsta polisprioriteringen i landet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Förskräckligt med oron för barnen”

– Hur kom ni in?

Skolchefen och rektorn på Innovitaskolan i Södertälje sitter i möte efter den senaste dödsskjutningen bara några hundra meter härifrån.

Enligt rutinerna ska skolan vara låst och personalen uppmanas hålla koll på människor som rör sig kring skolan. Sekunden vi steg ur bilen hade personalen ögonkontakt med oss och vi kom inte in i skolan utan att förklara vårt ärende. 

– Situationen är orolig. Det är förskräckligt att barnen ska behöva växa upp i den oron, säger rektorn Lena Johansson.

Rektor Lena Johansson ser huset där en 25-årig man mördades.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Utsikt över skolgård – och mordscen

Mellanstadiebarnen leker på den asfalterade gårdsplanen i vinterns första riktiga kyla. 

Från rektor Lena Johanssons fönster ser hon barnen – och lägenhetshuset där det senaste mordet i Södertälje skedde.

– Vi märker att barnen inte är ute i samma utsträckning själva på kvällarna och vårdnadshavare följer sina barn till och från skolan, säger Lena Johansson.

25-åringen som sköts ihjäl utanför en lägenhetsport kopplas till ena sidan i den dödliga gängkonflikten. De tre gripna männen misstänkta för mordet kommer från den rivaliserande sidan.

En öde skolkorridor. Skolan har fått vana på hur man ska agera när det sker en skjutning i närområdet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det vi kan göra är att planera för vad vi kan göra om någon springer förbi oss. Eftersom vi inte har ett direkt hot i skolan är vi inte oroliga att någon ska komma hit. Men vi ligger mitt emellan två områden som har blivit mest utsatt för våldet. Därför behöver vi fundera på saker som: Hur många vuxna har vi ute, hur kan vi gå in fort exempelvis. 

Hon poängterar att hon inte vill skrämma upp barn och föräldrar.

– Efter skjutningen var det en förälder som ringde och ville att skolan skulle ha polisbeskydd. Men där litar vi helt på polisen och att de gör korrekta bedömningar, säger Lena Johansson. 

Lena Johansson är rektor på Inovitaskolan i Södertälje. Till höger Caroline Hedvall, skolchef inom Innovitaskolan AcadeMedia, som har möte med rektorn för att få igenom säkerhetsrutinerna efter senaste skolskjutningen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Läraren i Järva berättade om skyddsvästar på föräldrar - bilden bekräftas delvis av Innovitas skolchef Caroline Hedvall:

– Jag har ryktesvägen förstått att det vid ett enstaka tillfälle kan ha varit vårdnadshavare som skyddar sig med skyddsväst. 

Hon betonar att det inte förekommer på Innovitaskolan i Södertälje. 

Det är inte ovanligt att lärarna behöver vara två och två under utvecklingssamtalen för att det ska kännas tryggare. Läraren kan ibland behöva lämna negativa besked om en elevs skolgång till en förälder som är kriminell. 

– Jag har dock aldrig varit med om att en förälder, gängmedlem eller inte, som inte vill det som är absolut bäst för sitt barn, säger Lena Johansson.

Såhär ser rädsla för att ens barn ska bli skjuten ut. Platsen är Södertälje som drabbats av sju mord på kort tid, det senaste bara några hundra meter från skolan. I bilarna sitter föräldrar som väntar på att hämta sina barn, eftersom de inte vågar släppa hem dem själva.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bilköer utanför skolan

Klockan har hunnit bli 15. I den långa bilkön som bildats utanför skolan när det är dags att hämta, ger alla uttryck för samma sak: Rädslan att deras barn ska hamna mitt i gängkonflikten – av en förlupen kula. 

Därför står de här, med motorn på tomgång, och väntar på att deras barn ska komma ut från skolan så att de kan skjutsa hem i stället för att barnet ska gå själv. 

Geomana Sliwo, 38, säger att det är självklart för henne att hämta sina barn efter skolan givet våldsspiralen i Södertälje just nu. Hon är en av alla föräldrar som står parkerade utanför skolan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Jag är orolig att något ska hända mitt barn. Jag vågar inte chansa och låta dem hamna i en situation där de är på fel plats vid fel tillfälle, säger Geomana Sliwo, 38, som har tre flickor.  

En pappa i en av bilarna:

– Man är en idiot om man inte skyddar sitt barn i det här läget. 

En annan förälder sitter i sin bil på tomgång, med en nyfödd i framsätet och ett förskolebarn i baksätet.

Inte heller hon låter sin flicka gå själv efter den senaste tidens mordspiral. 

Sju skjutningar på kort tid sätter sig i huvudet, berättar hon.  

Mamman och läraren Mikaela Chabo berättar om rädslan och oron som hela tiden är närvarande efter sju mord i staden på kort tid. När hon nyligen var på gymmet såg hon tre killar, varav en var maskerad, som hon direkt tänkte var ute efter att skada någon.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– När jag var på gymmet nyligen kom det in tre killar, varav en var maskerad och de såg alla ut att leta efter någon. Jag är övertygad om att de skulle skjuta någon och alla runt i kring mig började också fundera över hur vi skulle agera. Men det här är inte bara Södertälje, det är överallt och särskilt socialt utsatta områden, säger Mikaela Chabo som ska hämta sin dotter.


Fotnot: ”Gunvor” heter i själva verket något annat. Av rädsla för repressalier vill hon inte framträda med namn och bild. 

https://embed.pod.space/player?episode=krimrummet/gangkrigens-sodertalje-da-och-nu&theme=spacegreen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.