Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan vägrar ge eleverna rött kött

Restaurangchef Michaela Tengblad på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm.
Skolan har valt att inte servera något rött kött. I stället erbjuds vegansk och vegetarisk buffé. Kyckling och fisk serveras också. På skolan finns även ett Raw food-café som bland annat erbjuder chiapudding och iskaffe på havredryck.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stockholms största gymnasium, Anna Whitlocks gymnasium, serverar inget rött kött till sina elever. 

– Vi vill lyfta och främja det gröna köket. Det är mest hållbart och framtidens kök utan tvivel, säger restaurangchefen Michaela Tengblad. 

På den relativt nyöppnade skolan som är Stockholms största gymnasium serveras inget kött från ko, lamm eller gris, något Dagens nyheter tidigare skrivit om. I stället får de drygt 2 000 eleverna välja från en buffé där det mesta är veganskt eller vegetariskt.

– Köttkonsumtionen som den ser ut i dag är inte globalt hållbart eller miljöanpassat överhuvudtaget, säger Michaela Tengblad och fortsätter:

– Vi vill lyfta och främja det gröna köket. Det är mest hållbart och framtidens kök utan tvivel.

Förutom vegansk och vegetarisk mat serveras också fisk och svensk kyckling, så kallat ”vitt kött”.

Reaktionerna från eleverna är väldigt positiva, säger Michaela Tengblad.

– De känner trygghet i att inte behöva oroa sig för den här typen av skandaler som det var med köttet från Polen. 

– De är väldigt medvetna och vet om att det inte finns någon plan B för vår planet. Det är väldigt häftigt att se och nu måste vi vuxna visa vägen, säger hon. 

Äta lunch en del av lärandet i skolan 

Michaela Tengblad berättar att äta lunch på skolan ska vara en del av lärandet. Successivt vill de öka elevernas medvetenhet till att ha en sund och hållbar mathållning. 

– Vi vill göra skillnad och få ungdomarna att förstå att den typen av konsumtion och det sättet vi lever efter i dag, det behöver ändras. 

För att lyckas lagas all skolmat från grunden, av kockar som tidigare jobbat bland annat på Michelinkrogar. 

– Barnen ska gå ut och vara riktiga matkritiker. Det är det bästa vi kan ge dem. Välslipade smaklökar och att tänka själva och vara kritiska när de väljer produkter och konsumerar. Snabbmatskulturen är väldigt stark och vi är styrda på att vi vill ha någonting, vi vill ha det nu och det ska gå fort. Det främjar den processande fabriksindustrin som bara är till för att tjäna pengar. Det finns ingen hållbarhet i det, vi behöver lära barn och ungdomar att leva efter behov och inte begär, säger Michaela Tengblad. 

Skolans matbudget är cirka 30 kronor – vilket är några kronor mer än medel på Stockholms gymnasieskolor, skriver DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.