Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skolan stänger efter larm om extremistisk islamism

Gävleimamen Abo Raad har pekats ut som central i den svenska jihadistmiljön
Riyad Al-Duhan är Imam i Gävle och går också under namnet Abo Raad.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Ägarbytet på Nya Kastets skola godkänns inte av Skolinspektionen.

Det innebär att skolan, med tydliga kopplingar till ett extremistisk islamistiskt nätverk, måste stängas. 

– Vi har mottagit uppgifter från Säkerhetspolisen om att den tidigare ägaren har kopplingar till extremistnätverk, säger Andreas Gydingsgård, enhetschef på Skolinspektionen.

Nya Kastets skola i Gävle öppnades under hösten 2018 och drivs som en vetenskapligt inriktad friskola med inofficiell muslimsk inriktning.

Exempelvis har elever rekryterats genom Gävle moské.

Under våren 2020 sålde grundaren Rabie Karam skolan till den dåvarande biträdande rektorn Adam Mantaye.

Det ägarbytet granskades av Skolinspektionen som kom fram till att Rabie Karam har tydliga kopplingar till ett extremistiskt islamistiskt nätverk lett av Abo Raad.

”Oklarheter”

Ägarbytet har därför nekats av inspektionsmyndigheten och skolan måste stänga vid årsskiftet, något Arbetarbladet var först med att rapportera om.

– Skolinspektionen har gjort en ägar- och ledningsprövning på Nya Kastets skola där man bedömer att lämpligheten för den som äger och driver skolan är bristfällig. Inom ramen för den utredningen kan vi konstatera att det finns oklarheter i överlåtelsen mellan den före detta ägaren och den nuvarande ägaren, säger Andreas Gydingsgård, enhetschef på Skolinspektionen.

Han fortsätter.

Säkerhetspolisen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Uppgifter från Säkerhetspolisen”

– Det innebär att den nya ägaren inte har en självständig hållning till den tidigare verksamheten.  När man driver skola behöver man underlätta för oss i inspektionsmyndigheten gällande vem som äger och driver skolan. Vi har mottagit uppgifter från Säkerhetspolisen om att den tidigare ägaren har kopplingar till extremistnätverk. 

I december i fjol beslutade utbildningsnämnden i Gävle kommun att muslimska förskolan Bilaal i Bomhus också skulle stängas. Säkerhetspolisen hade larmat om att barnen kunde radikaliseras.

Nya Kastets skola kan hålla öppet fram tills sista december och därefter är det kommunens skyldighet att erbjuda eleverna en plats på en annan kommunal skola. 

Skolinspektionens beslut kan överklagas. 

Expressen har sökt Rabie Karam och Adam Mantaye.

SE MER: Misstänkta imamen: ”Diskriminering mot muslimer”

Abo Raad pekas ut som central i svensk jihadistmiljö: ”Några fiender”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.